Űrruha kereskedelmi alapon

Bonczók Zoltán | 24 napja

Irányt vált a NASA, az újgenerációs űrruhák kifejlesztését is kereskedelmi partnerekre bízza az űrhivatal.

Bár 2019-ben már bemutatták az új, xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) névre hallgató szkafandereket, most ezek kifejlesztésébe, gyártásába és üzemeltetésébe is privát cégeket szeretnének bevonni. A mostani döntés szerint az új űrruhákat nem a NASA gyártaná, hanem majd egy pályázatot írnak ki kereskedelmi cégeknek, így csökkentve a költségeket - hasonlóan a Nemzetközi Űrállomás utánpótlását ellátó Commercial Resupply Services (CRS), az űrhajósokat szállító Commercial Crew Program (CCP), és a pénteken bejelentett HLS (Human Landing System) programokhoz.

A leendő pályázatban 1-2 partnert választanának ki, akik fix összegért cserébe kifejlesztik, megépítik, karbantartják az űrruhákat és a tréningeket is szervezik majd az űrhajósokkal, a NASA csupán megrendelő lenne. Az új xEMU űrruhák terveit is megosztja majd a NASA a kereskedelmi partnerekkel, akik további fejlesztéseket is javasolhatnak.

A közlemény szerint amúgy az űrhivatal nem áll le az xEMU-k fejlesztésével, azok elsődleges gyártása továbbra is házon belül marad. Ezeket a szkafandereket az Artemis-programban és a Nemzetközi Űrállomáson használják majd, és a meglévő EMU típusú űrruhákat váltják majd le.
"Űrruha kereskedelmi alapon" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +