Űrséta ma a Nemzetközi Űrállomáson

Bonczók Zoltán | 2021. június 16., szerda 10:23

Űrsétát hajt ma végre a Nemzetközi Űrállomáson a francia Thomas Pesquet és az amerikai Shane Kimbrough. Az űrhajósok feladata a CRS-22-vel feljuttatott 2 új napelemtáblájából az egyiknek a felszerelése lesz. Az űrséta magyar idő szerint 14:00-kor kezdődik, a NASA TV-n 12:30-tól lehet élőben követni az eseményeket.

Az EVA ("űrhajón kívüli tevékenység") tervezett hossza 6,5 óra lesz, az űrhajósok az ISS menetirány szerinti bal oldalán (port) lévő P6 rácselemen dolgoznak majd. Az űrsétát Thomas Pesquet vezeti, az ő szkafanderén piros csíkok láthatóak majd. A műveletekhez a Canadarm2 robotkart is igénybe veszik, ezt a Cupola modulból Megan McArthur, a Crew-2 harmadik űrhajósa irányítja az űrséta alatt. Pesquet és Kimbrough már összeszokott páros: 2017-ben már 2 űrsétát is végrehajtottak együtt.

Az új napelemeket június 10-én a Canadarm2 robotkar segítségével vették ki a Cargo Dragon csomagtartójából, és azóta már a P6 rácselemhez is vitték őket.

Az új napelemek a robotkar végén már a P6 rácselemnél

A másik táblát június 20-án vasárnap szerelik majd fel, akkor is Pesquet és Kimbrough lép ki a világűrbe. Idén még két Cargo Dragon érkezik majd a Nemzetközi Űrállomásra új napelemekkel, így 2022 elejére be is fejeződhet az ISS energiaellátó rendszerének felújítása. Az új napelemekről itt írtunk korábban.


A mai űrséta tervezett műveletei egy animáción

Kimbrough és Pesquet az űrruhákkal (háttérben Mark Vande Hei)


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Űrséta ma a Nemzetközi Űrállomáson" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +