Úton a Nauka a Nemzetközi Űrállomásra

Bonczók Zoltán | 15 napja - FRISSÍTVE: 2021. július 24., szombat 12:03

Frissítés (20:39)

A Nauka a kijelölt pályán halad (375x199 km, 51,6° inklináció), a Proton-M rakéta teljesítette a rá bízott feladatot. Sajnos telemetria hiányában nem tudták megerősíteni a Kursz-A dokkolórendszer 2ASF1-M-VKA antennájának kinyitását, valamint az egyik dokkolóport aktiválásával is gond volt (nem az a dokkolóport amivel az ISS-hez fog csatlakozni az űrmodul).

Emellett az infravörös tartományban dolgozó horizont-érzékelő, több navigációs és pozicionáló rendszer, valamint számos kormányfúvóka/hajtómű tesztje során sorozatos hibaüzenetek léptek fel, ezért az irányítóközpont felfüggesztette a teszteket, de dolgoznak a problémák megoldásán.

Cikkünket frissítjük, amint új hírekkel tudunk szolgálni.

Frissítés: Az új információkat egy új hírfolyamban találjátok, itt.

Magyar idő szerint ma 16:58-kor sikeresen elstartolt a Nemzetközi Űrállomás új modulja, a Nauka. A startra egy Proton-M rakétával került sor Bajkonurból, a 200/39-es startállásból. A Nauka tudományos laboratóriumot eredetileg 2007-ben tervezték indítani, azonban számos technikai probléma miatt hosszú éveket késett a modul felbocsátása - a Nauka hosszú történetéről a küldetés előzetesében írtunk részletesen.

A Nauka startja

A Proton-M rakéta sikeres indítása után kb. 10 perccel a Nauka egy kb. 190 x 350 km magas pályára állt, és a kommunikációs antennáit és napelemeit is sikeresen kinyitotta. Ezután a rendszereinek a hosszú és alapos ellenőrzése kezdődik meg, aminek a végén, július 29-én 15:25-kor, vagyis 8 nappal a start után csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomásra. Mielőtt azonban a Nauka kiköthetne, július 23-án 15:17-kor a Progressz MSz-16 teherhajó még leválasztja a Pirsz modult, így felszabadítva a helyet az új modulnak.

A Nemzetközi Űrállomás így 11 év után bővül újabb orosz modullal: legutóbb 2010-ben a Rasszvet kikötőmodult csatlakoztatták az ISS-re.

Emelkedés közben

A Naukáról és a küldetésről további részleteket itt találtok.Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Úton a Nauka a Nemzetközi Űrállomásra" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +