Úton az orosz Pricsal kikötőmodul a Nemzetközi Űrállomásra

Tamási Dávid | 8 napja

Ma délután 14:06-kor sikeresen elstartolt egy Szojuz 2.1b rakéta, mely egy módosított Progressz teherűrhajót, és vele együtt az új kikötőmodult, a Pricsalt juttatta alacsony Föld körüli pályára. Az indításra a Bajkonur Űrközpont 31/6 startállásáról került sor, a Roszkoszmosz a Nauka modul nyári indítása után ismét egy új részegységgel bővíti a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensét.

Az indítás a terveknek megfelelően zajlott, rendben megtörtént a négy darab első fokozat, majd a második fokozat leválása is, és végül több mint 27000 km/órás sebességnél és kb. 190 km magas keringési pályán a harmadik fokozat elengedte a teherűrhajót, mely a Pricsalt szállítja az ISS-re. Ezúttal viszonylag hosszú, két napos megközelítési fázis után érkezik meg a Progressz és dokkol a tervek szerint automatikusan a Nauka modul egyetlen, Föld felé néző dokkolóportjára. A manőverről természetesen szintén beszámolunk majd.

A Szojuz 2.1b rakéta indítása. Forrás: Roszkoszmosz


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Úton az orosz Pricsal kikötőmodul a Nemzetközi Űrállomásra" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +