Váratlan baki miatt ismét 4 napos halasztás a James Webb űrteleszkóp indításánál

Tamási Dávid | 9 napja - FRISSÍTVE: 2021. november 25., csütörtök 19:07

Frissítés (nov. 25.):

A NASA tegnap este megerősítette, hogy szerencsére nincs gond az űrteleszkóppal, megkezdődhet az eszköz tankolása és így tartható a december 22-i indítási dátum. Az Ariane-5 rakéta magyar idő szerint 13:20-kor indulhat majd el.

Eredeti cikk

Tegnap este nyugtalanító hír érkezett a James Webb űrteleszkóppal kapcsolatban: a NASA bejelentette, hogy a december 18-ra kitűzött indítást újabb 4 nappal halasztani kell, miután egy "váratlan és nem tervezett módon" az egyik tartósaru, mely a teleszkópot az Ariane-5 rakéta szállítóplatformjához erősíti, kiengedett, és ez vibrációt okozott az egész szerkezetben. Nem épp olyan szavak, amiket szívesen olvasunk a 10 milliárd dollár értékű, sokéves csúszásban lévő, pótolhatatlan űrtávcsővel kapcsolatban...Az nem pontosan világos, mikor történt az incidens, de az biztos, hogy az Arianespace csapatát terheli a felelősség, akik a végső felkészítést és a platformra való felszerelést végzik. Azt sem tudják pontosan a szakemberek, hogy milyen hatásai lehettek a vibrációnak a finomabb műszerekre és az egész szerkezetre, mert az indítási dátum közelsége miatt már leszerelték azokat az érzékelőket, amiket még a Francia Guyanára történő szállítás során megfigyelés céljából a teleszkópra erősítettek. Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos műveletekért felelős igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy csak néhány alrendszert ellenőriztek illetve pár működési tesztet hajtottak végre annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy nem történt semmi komoly sérülés, vagy meghibásodás. A felkészítés ezen szakaszában már sok mindent nem is tudnak tenni, hiszen az űrteleszkóp már indításra kész, összecsukott állapotban várakozik a hangárban, és csak a legszükségesebb helyekhez férnek hozzá a mérnökök. A mostani négy napos halasztásról biztonsági okokból döntöttek, hogy legyen elég idő a további műveletekre, mielőtt a rakéta orrkúpját szintén felszerelik, majd az egész szállítóplatformot a rakéta felső fokozatára erősítik. Reméljük, így kevesebb mint egy hónappal az indítás előtt már semmilyen váratlan esemény nem történik a James Webb teleszkóppal.

Az űrteleszkóp végső felkészítése és felszerelése a szállítóplatformra a Kourou-i hangárban. Fotó: NASA/Chris GunnElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Váratlan baki miatt ismét 4 napos halasztás a James Webb űrteleszkóp indításánál" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +