Visszatért az első újgenerációs Cargo Dragon

Szabó Bence | 2021. január 14., csütörtök 10:01 - FRISSÍTVE: 2021. január 15., péntek 9:49

A SpaceX Sárkányának újgenerációs teherszállító változata magyar idő szerint 02:26-kor szállt vízre a Florida partjainál található Daytona Beach leszállási zónában.

A lecsatlakozásra a Nemzetközi Űrállomásról a tervezetthez képest végül egy nappal később került sor, mert a leszállási zónában kedvezőtlen időjárást jósoltak.

Lecsatlakozás előtt

A CRS-21 volt az első küldetés, melynek során a második generációs teherszállító Dragont használták, és ez volt az első alkalom hogy egy amerikai teherszállító automata módban dokkolt az ISS-hez. A korábbi verziók a "berthing" módszert használták: ekkor a Canadarm2 robotkar segítségével csatlakoztatták a teherhajókat az ISS-re.

Az ISS-től való távolodás közben

A Cargo Dragon kb. 2 tonna rakománnyal érkezett, és a legfontosabb és időérzékeny tudományos kísérleteket helikopterrrel már a NASA-hoz is szállították. A teherhajót a SpaceX GO Navigator hajója halászta ki a vízből.

A CRS-21 távozása után a jelenlegi "forgalom" a Nemzetközi Űrállomáson

A SpaceX-nek ez volt az első missziója a Commercial Resupply Services (CRS) második fázisában, 2022 végéig még további 5 teherszállító küldetés várható Cargo Dragonokkal, többek között az űrállomás új napelemeit is a SpaceX juttatja majd fel.


A CRS-21 küldetés jelvénye


Szabó Bence & Bonczók Zoltán

"Visszatért az első újgenerációs Cargo Dragon" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +