Hírek a holdi kockaműholdakról

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Fontos hírek érkeztek két holdi CubeSat-ról, miszerint a CAPSTONE újra képes fogadni a számára küldött parancsokat, a Lunar Flashlight viszont nem lesz képes Hold körüli pályára állni.

A NASA február 8-án tett bejelentésében jelezte, hogy a küldetésirányítók helyreállították az előbbivel kapcsolatos kommunikációs hibát, így a tavaly november óta égi kísérőnk körül keringő műhold ismét képes a parancsfogadásra. Az űreszköz január 26-a óta küszködött ezzel a rendellenességgel, melynek pontos okáról nem számolt be az ügynökség. A CAPSTONE egyébként ezt leszámítva jól teljesít, és már több mint 12-szer kerülte meg Holdunkat. Ezenfelül csak kétszer kellett manővert végrehajtania annak érdekében, hogy a megfelelő pályán maradjon, ami eltér az elvártaktól, hiszen a tervek szerint minden egyes keringésnél szükség lett volna ilyen jellegű műveletre.

Cikkünk második főszereplője kevésbé van jó helyzetben, hiszen a decemberben indult Lunar Flashlight még mindig meghajtási problémával küzd. A szintén február 8-i közleményben írottak szerint a probléma megoldására tett eddigi erőfeszítések sikertelenek voltak, így az űreszköz valószínűleg nem lesz képes Hold körüli pályára állni. A csapat így egy alternatív megközelítéssel kísérletezik, melynek során megpróbálják majd az űrszondát egy olyan magas Föld körüli pályára manőverezni, ami havonta egyszer lehetővé tenné a Hold déli pólusa fölötti átrepülést. Az ügynökség további elmondása alapján a Lunar Flashlight rendszerei egyébiránt jól működnek, így még van esély a kitűzött tudományos célok elérésére.

CAPSTONE, Lunar Flashlight. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye