Hírek a holdi kockaműholdakról

Kapcsolódó

A nap képe #1048 /Starship fejlesztés/ – SN15

Az SN15, a harmadik generációs prototípusok első tagja 2021....

Forráshiány miatt szünetelteti üzemelését a Virgin Orbit

Majdnem az összes munkavállalót egy hetes kényszerszabadságra küldik. Egyre nehezebb...

Bővült a kínai Kaofen-műholdflotta is

A Kaofen 13-02 a konstelláció 32. egységeként fog pályára...

SpaceX | SES-18 & 19 küldetésprofil

Folytatódik a luxemburgi SES műhold-konstelláció bővítése, ezúttal újabb két...

Újabb hibátlan küldetést tudhat maga mögött a Rocket Lab

A múlt éjjeli indítás során két Capella-műholdat állítottak pályára. "Stronger...

Fontos hírek érkeztek két holdi CubeSat-ról, miszerint a CAPSTONE újra képes fogadni a számára küldött parancsokat, a Lunar Flashlight viszont nem lesz képes Hold körüli pályára állni.

A NASA február 8-án tett bejelentésében jelezte, hogy a küldetésirányítók helyreállították az előbbivel kapcsolatos kommunikációs hibát, így a tavaly november óta égi kísérőnk körül keringő műhold ismét képes a parancsfogadásra. Az űreszköz január 26-a óta küszködött ezzel a rendellenességgel, melynek pontos okáról nem számolt be az ügynökség. A CAPSTONE egyébként ezt leszámítva jól teljesít, és már több mint 12-szer kerülte meg Holdunkat. Ezenfelül csak kétszer kellett manővert végrehajtania annak érdekében, hogy a megfelelő pályán maradjon, ami eltér az elvártaktól, hiszen a tervek szerint minden egyes keringésnél szükség lett volna ilyen jellegű műveletre.

Cikkünk második főszereplője kevésbé van jó helyzetben, hiszen a decemberben indult Lunar Flashlight még mindig meghajtási problémával küzd. A szintén február 8-i közleményben írottak szerint a probléma megoldására tett eddigi erőfeszítések sikertelenek voltak, így az űreszköz valószínűleg nem lesz képes Hold körüli pályára állni. A csapat így egy alternatív megközelítéssel kísérletezik, melynek során megpróbálják majd az űrszondát egy olyan magas Föld körüli pályára manőverezni, ami havonta egyszer lehetővé tenné a Hold déli pólusa fölötti átrepülést. Az ügynökség további elmondása alapján a Lunar Flashlight rendszerei egyébiránt jól működnek, így még van esély a kitűzött tudományos célok elérésére.

CAPSTONE, Lunar Flashlight. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye