Hírek a holdi kockaműholdakról

Kapcsolódó

India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és...

Az 500. Hosszú Menetelés rakéta indult el múlt éjjel

A jubileumi küldetés keretében újabb Jaokan földmegfigyelő műholdak álltak...

A NASA felfújható hőpajzsa több cég figyelmét is felkeltette

Tavaly novemberben zajlott le a NASA demonstrációja, mely a...

A nap képe #1312 – Bennu minta mikroszkóp alatt

A Bennu aszteroidából származó minta egy mikroszkópos tárgylemezen előkészítve...

14 céget választott ki a DARPA holdi infrastruktúrák terveinek tanulmányozásához

A résztvevők között a legkisebb startupoktól kezdve a legnagyobb...

Fontos hírek érkeztek két holdi CubeSat-ról, miszerint a CAPSTONE újra képes fogadni a számára küldött parancsokat, a Lunar Flashlight viszont nem lesz képes Hold körüli pályára állni.

A NASA február 8-án tett bejelentésében jelezte, hogy a küldetésirányítók helyreállították az előbbivel kapcsolatos kommunikációs hibát, így a tavaly november óta égi kísérőnk körül keringő műhold ismét képes a parancsfogadásra. Az űreszköz január 26-a óta küszködött ezzel a rendellenességgel, melynek pontos okáról nem számolt be az ügynökség. A CAPSTONE egyébként ezt leszámítva jól teljesít, és már több mint 12-szer kerülte meg Holdunkat. Ezenfelül csak kétszer kellett manővert végrehajtania annak érdekében, hogy a megfelelő pályán maradjon, ami eltér az elvártaktól, hiszen a tervek szerint minden egyes keringésnél szükség lett volna ilyen jellegű műveletre.

Cikkünk második főszereplője kevésbé van jó helyzetben, hiszen a decemberben indult Lunar Flashlight még mindig meghajtási problémával küzd. A szintén február 8-i közleményben írottak szerint a probléma megoldására tett eddigi erőfeszítések sikertelenek voltak, így az űreszköz valószínűleg nem lesz képes Hold körüli pályára állni. A csapat így egy alternatív megközelítéssel kísérletezik, melynek során megpróbálják majd az űrszondát egy olyan magas Föld körüli pályára manőverezni, ami havonta egyszer lehetővé tenné a Hold déli pólusa fölötti átrepülést. Az ügynökség további elmondása alapján a Lunar Flashlight rendszerei egyébiránt jól működnek, így még van esély a kitűzött tudományos célok elérésére.

CAPSTONE, Lunar Flashlight. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye