Hírek a holdi kockaműholdakról

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Fontos hírek érkeztek két holdi CubeSat-ról, miszerint a CAPSTONE újra képes fogadni a számára küldött parancsokat, a Lunar Flashlight viszont nem lesz képes Hold körüli pályára állni.

A NASA február 8-án tett bejelentésében jelezte, hogy a küldetésirányítók helyreállították az előbbivel kapcsolatos kommunikációs hibát, így a tavaly november óta égi kísérőnk körül keringő műhold ismét képes a parancsfogadásra. Az űreszköz január 26-a óta küszködött ezzel a rendellenességgel, melynek pontos okáról nem számolt be az ügynökség. A CAPSTONE egyébként ezt leszámítva jól teljesít, és már több mint 12-szer kerülte meg Holdunkat. Ezenfelül csak kétszer kellett manővert végrehajtania annak érdekében, hogy a megfelelő pályán maradjon, ami eltér az elvártaktól, hiszen a tervek szerint minden egyes keringésnél szükség lett volna ilyen jellegű műveletre.

Cikkünk második főszereplője kevésbé van jó helyzetben, hiszen a decemberben indult Lunar Flashlight még mindig meghajtási problémával küzd. A szintén február 8-i közleményben írottak szerint a probléma megoldására tett eddigi erőfeszítések sikertelenek voltak, így az űreszköz valószínűleg nem lesz képes Hold körüli pályára állni. A csapat így egy alternatív megközelítéssel kísérletezik, melynek során megpróbálják majd az űrszondát egy olyan magas Föld körüli pályára manőverezni, ami havonta egyszer lehetővé tenné a Hold déli pólusa fölötti átrepülést. Az ügynökség további elmondása alapján a Lunar Flashlight rendszerei egyébiránt jól működnek, így még van esély a kitűzött tudományos célok elérésére.

CAPSTONE, Lunar Flashlight. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye