Hírek a Rocket Lab háza tájáról

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Egy hét sem telt el azóta, hogy megírtuk a hírt, miszerint idei első küldetésére készül a Rocket Lab. Sajnos a mai nap rossz hír érkezett: a küldetést 10 nappal el kell halasztani, így legkorábban február 14-én startolhat el az első Electron az idei évben. A késés nem az amerikai-új-zélandi vállalaton múlik, hanem magának a megbízónak, a BlackSky-nak van több időre szüksége, hogy felkészítsék a 2 db BlackSky műholdat az indításra.

A következő hírt Peter Beck osztotta meg Twitteren, miszerint a Hold körüli pályára készülő Photon végfokozattal az utolsó teszteket végezték el egy termikus vákuumkamrában. Ez mindenképpen jó hír, hiszen ez azt is jelenti, hogy a felkészülés a CAPSTONE misszióra jó ütemben zajlik.

A termikus vákumkamra, amelyben a Photon végfokozatot tesztelték. Kép forrása: Peter Beck

Szintén érdekesség, hogy szombaton a helikopteres elkapásokat gyakorolták a Rocket Lab-nél. Mint ismert, az űripari cég arra törekszik, hogy Electron rakétájuk első fokozatát újrahasznosítsák. Ezt idáig csak néhány alkalommal, és vízre landolva próbálták meg kivitelezni tesztelés céljából, azonban a végső cél a rakéta levegőben történő elkapása lesz helikopter segítségével, miközben ejtőernyővel ereszkedik a légkörben. Arról sajnos nincs információ, hogy hányszor próbálták el az elkapó műveletet, de Peter Beck rövid üzenete alapján mindegyik sikeres volt. A vállalat erről egy rövid videót is közzétett, mely a Twitteren megtekinthető.

Ez mindenképp ígéretes a jövőre nézve, és bizakodhatunk benne, hogy hamarosan láthatunk egy olyan küldetést, melynek során a visszatérő első fokozatot egy helikopter fogja elkapni ereszkedés közben.

Az egyik sikeres elkapásról készült fénykép. Kép forrása: Peter Beck

Dark mode powered by Night Eye