Hírek a Rocket Lab háza tájáról

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Egy hét sem telt el azóta, hogy megírtuk a hírt, miszerint idei első küldetésére készül a Rocket Lab. Sajnos a mai nap rossz hír érkezett: a küldetést 10 nappal el kell halasztani, így legkorábban február 14-én startolhat el az első Electron az idei évben. A késés nem az amerikai-új-zélandi vállalaton múlik, hanem magának a megbízónak, a BlackSky-nak van több időre szüksége, hogy felkészítsék a 2 db BlackSky műholdat az indításra.

A következő hírt Peter Beck osztotta meg Twitteren, miszerint a Hold körüli pályára készülő Photon végfokozattal az utolsó teszteket végezték el egy termikus vákuumkamrában. Ez mindenképpen jó hír, hiszen ez azt is jelenti, hogy a felkészülés a CAPSTONE misszióra jó ütemben zajlik.

A termikus vákumkamra, amelyben a Photon végfokozatot tesztelték. Kép forrása: Peter Beck

Szintén érdekesség, hogy szombaton a helikopteres elkapásokat gyakorolták a Rocket Lab-nél. Mint ismert, az űripari cég arra törekszik, hogy Electron rakétájuk első fokozatát újrahasznosítsák. Ezt idáig csak néhány alkalommal, és vízre landolva próbálták meg kivitelezni tesztelés céljából, azonban a végső cél a rakéta levegőben történő elkapása lesz helikopter segítségével, miközben ejtőernyővel ereszkedik a légkörben. Arról sajnos nincs információ, hogy hányszor próbálták el az elkapó műveletet, de Peter Beck rövid üzenete alapján mindegyik sikeres volt. A vállalat erről egy rövid videót is közzétett, mely a Twitteren megtekinthető.

Ez mindenképp ígéretes a jövőre nézve, és bizakodhatunk benne, hogy hamarosan láthatunk egy olyan küldetést, melynek során a visszatérő első fokozatot egy helikopter fogja elkapni ereszkedés közben.

Az egyik sikeres elkapásról készült fénykép. Kép forrása: Peter Beck

Dark mode powered by Night Eye