Hírek az orosz Angara rakétacsaládról

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Az Angara-1.2 rakétát Pleszeckbe küldték repülési tesztek elvégzésére 

Az Állami Űrkutatási és Termelő Központ (a Roszkoszmosz Állami Vállalat része) a Poljot üzem omszki részlegéből a második Angara-1.2 hordozórakétát küldte a pleszecki kozmodrómba. A rakéta indítása befejezi az Angara család könnyű osztályú hordozórakétájának repülési tesztjeit. Az omszki gyártóüzem szakemberei pozitív eredménnyel fejezték be az Angara-1.2 hordozórakéta földi tesztjeit. A hordozórakéta összes rendszerének, integrált mérnöki megoldására vonatkozó tesztelések és értékelések eredményei alapján az Angara-1.2 készen áll a repülési tesztek folytatására a kozmodrómon.

Az Angara-1.2 rakétát 2014. július 9-én indították először a pleszecki kozmodrómról. Az Angara rakétacsalád létrehozása az orosz hordozórakéta rendszer fejlesztésének egyik kiemelt területe. Ez az űrrakétarendszer a könnyű és nehéz rakéták egységes skálája alapján jön létre, és a rakéták szinte teljes tartományát képes lesz kihasználni a legkülönbözőbb magassági és pályadőlési tartományokban. Az Angara család új hordozórakétáinak meghajtórendszerei környezetbarát üzemanyag komponenseket, oxigént és kerozint használnak.

Forrás: Roszkoszmosz

Újrafelhasználható fokozatokat kaphat az Angara-A5V

A Hrunyicsev Állami Űrkutatási és Termelési Központ vezérigazgatója (a Roszkoszmosz Állami Vállalat része), Alekszej Varochko az Angara-A5V hordozórakéta újrafelhasználhatóságáról beszélt. A rakéta második szakaszának tervezetét 2021 decemberében védték meg. A projekt megvalósítása során tanulmányokat végeztek az Angara-A5V rakéta újrafelhasználható fokozatainak lehetőségéről. A vázlattervben figyelembe vették a szükséges fejlesztéseket ahhoz, hogy a rakéta első és második fokozata újrafelhasználhatóvá váljon. Szintén a projekt keretében a szakemberek elemezték a földi infrastruktúra szükséges finomítását az Angara-A5V rakéta újrafelhasználható változatainak visszatéréséhez. Szükség lesz egy landolózónára és egy karbantartó komplexum létrehozására, ahová majd a visszatért fokozatokat fogják rendbe hozni, majd újból munkába állítani. Az elvégzett munka eredményeként megerősítették az Angara-A5V rakéta első és második fokozatú újrafelhasználható boosterekkel való létrehozásának alapvető lehetőségét.

A projekt megvalósítása csak azután lehetséges, ha a Roszkoszmosz úgy dönt, tovább folytatja az Angara-A5V rakéta létrehozását, egyúttal vele együtt az újrafelhasználható első és a második fokozat boostereivel. Jelenleg a tervezési szinten zajlanak az Angara-A5V rakétán az első és a második fokozat újrafelhasználható boosterei. Az elvégzett tanulmányoknak megfelelően a rakéta visszatérő szakaszainak landolózónájának helyét a Tatár-szoros (Délkelet-Oroszország) partján vették figyelembe. De még nem született döntés a landolózóna megépítéséről.

Az Angara-A5 rakéta ellenőrző és tesztelő állomása készül a Poljot vállalatnál

A Poljot Termelő Egyesület folytatja az Angara-A5 nehéz osztályú hordozórakéta irányító- és tesztállomásának létrehozását.

„Az irányító és tesztállomás üzembe helyezése lehetővé teszi vállalatunk számára, hogy átfogó vizsgálatokat végezzünk a teljes Angara-A5 rakétaszerelvényen, és kész rakétákat szállítsunk közvetlenül a Poljot üzemből a kozmodrómokba” – mondta Szergej Bogocsanov, a Poljot igazgatóhelyettese, főmérnöke. Elmondása szerint az állomás most interfészek és rendszer-interakciók hibakeresését végzi, valamint az egyes elemek összekapcsolását.

Forrás: Roszkoszmosz

Befejeződik az Angara-A5M rakéták gyártásához szükséges tervdokumentáció kidolgozása

A Szaljut tervezőiroda befejezi a modernizált Angara-A5M nehéz osztályú hordozórakéták gyártásához szükséges tervdokumentáció kidolgozását.

„Az Angara-A5M rakéta tervdokumentációja most a fejlesztés utolsó szakaszában van. Toktermékeket, tartályokat és rekeszeket fejlesztettek ki.”– mondta Alexander Salnikov, a Szaljut Tervező Iroda általános tervező-helyettese, a Poljot Tervező Iroda vezetője. Elmondása szerint most folyik a gyártás és a technológiai előkészítések a tesztpéldányok tesztelésére, ezt követően kezdheti meg a vállalkozás az első Angara-A5M rakéta gyártását. Alexander Salnikov megjegyezte, hogy az Angara-A5M gyártása során új hegesztési és fémmegmunkálási technológiákat alkalmaznak, ami lerövidíti a gyártás ciklusát és javítja a rakéta teljesítményjellemzőit.

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye