Hírek az új Venyera-D Vénusz misszióról

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Egyre ígéretesebb információk érkeznek az új orosz Vénusz-szondáról, ami 2029-2031 körül indulhat. A Roszkoszmosz szerdai hírműsorában hangzott el pár újdonság, például a múltkori híreszteléssel szemben nem csak orosz küldetés lesz, hanem az USA is részt vesz benne.

A misszió egyik fontos eleme egy orosz leszállóegység (ebben már jó tapasztaluk van az oroszoknak a Venyera-szondákkal), ami egy nagyfelbontású kamerát is visz magával, illetve talajmintát is vesz a felszínből, amit ki is elemez. A leszállóegység élettartamát két órára tervezik, és nemzetközi partnerek műszerei is lesznek rajta.

A leszállóegység két kisebb amerikai modult is vinne magával, ami a Vénusz időjárási körülményeit vizsgálja majd, illetve szeizmológiai méréseket is végezne – ezek élettartamát 60 napra tervezik.

Egy másik amerikai egységet is terveznek: ez egy repülő (vitorlázó) kis szonda lenne, ami a Vénusz felhőrendszerét tanulmányozná, és élet jelei után kutatna. Pontos leszállóhelyet még nem neveztek meg, de egy hegyvidéki leszállást sem zártak ki – a korábbi Venyera-szondák mind sík területen szálltak le.

A küldetés természetesen tartalmaz egy keringő egységet is, erről pontos információk nem hangzottak el. A NASA részéről hivatalos megerősítés még nem érkezett, hogy valóban résztvesznek-e a programban, de mi nagyon örülnénk egy ilyen nemzetközi együttműködésnek. A jelenlegi amerikai-orosz kapcsolatokat elnézve ráfér a két országra egy ilyen kooperáció.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye