Hírek az új Venyera-D Vénusz misszióról

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Egyre ígéretesebb információk érkeznek az új orosz Vénusz-szondáról, ami 2029-2031 körül indulhat. A Roszkoszmosz szerdai hírműsorában hangzott el pár újdonság, például a múltkori híreszteléssel szemben nem csak orosz küldetés lesz, hanem az USA is részt vesz benne.

A misszió egyik fontos eleme egy orosz leszállóegység (ebben már jó tapasztaluk van az oroszoknak a Venyera-szondákkal), ami egy nagyfelbontású kamerát is visz magával, illetve talajmintát is vesz a felszínből, amit ki is elemez. A leszállóegység élettartamát két órára tervezik, és nemzetközi partnerek műszerei is lesznek rajta.

A leszállóegység két kisebb amerikai modult is vinne magával, ami a Vénusz időjárási körülményeit vizsgálja majd, illetve szeizmológiai méréseket is végezne – ezek élettartamát 60 napra tervezik.

Egy másik amerikai egységet is terveznek: ez egy repülő (vitorlázó) kis szonda lenne, ami a Vénusz felhőrendszerét tanulmányozná, és élet jelei után kutatna. Pontos leszállóhelyet még nem neveztek meg, de egy hegyvidéki leszállást sem zártak ki – a korábbi Venyera-szondák mind sík területen szálltak le.

A küldetés természetesen tartalmaz egy keringő egységet is, erről pontos információk nem hangzottak el. A NASA részéről hivatalos megerősítés még nem érkezett, hogy valóban résztvesznek-e a programban, de mi nagyon örülnénk egy ilyen nemzetközi együttműködésnek. A jelenlegi amerikai-orosz kapcsolatokat elnézve ráfér a két országra egy ilyen kooperáció.

Dark mode powered by Night Eye