Hivatalos: 2022 januárjában indulhat az első teljesen privát út a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Bár sok részletet és pletykát már korábban is lehetett hallani, ma azonban az Axiom Space hivatalosan is megerősítette az első teljesen privát űrutazás részleteit és személyzetét. Az Ax-1-nek nevezett küldetés legkorábban 2022 januárjában indulhat az ISS-re egy SpaceX Crew Dragon űrhajóval, így a Tom Cruise-féle utazásra még kicsit várnunk kell.

Az Axiom Space – akik az ISS utódjának szánt kereskedelmi űrállomást, az Axiom Space Station-t is fejlesztik majd – által szervezett űrutazáson a parancsnok mellett 3 űrturista utazik majd, akik a hírek szerint egyenként 55 millió dollárt fizettek az útért. A misszió kb. 10 napig fog tartani, ebből 8 napot töltenek majd el a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA amúgy napi 35 ezer dollárt számláz ki fejenként az ISS-en való tartózkodásért.

A parancsnok egy igazi űrhajóslegenda, a világűrt már négyszer megjárt, és jelenleg az Axiom Space alkalmazásában álló Michael López-Alegría lesz, aki utoljára 2007-ben járt az űrben. Ő lesz az első űrhajós, aki civil (NASA) és privát küldetés parancsnoka is lesz. López-Alegría 20 éves pályafutása alatt 10 űrsétát hajtott végre és 215 napot töltött összesen a világűrben. Tartalékja egy szintén egykori NASA űrhajós, Peggy Whitson lesz, aki szintén 10 űrsétán van túl, és 3 űrutazás alkalmával 665 napot töltött a világűrben. Kétszer volt a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka is, legutóbb 2017-ben járt az ISS-en.

A küldetés pilótája – és egyben fizetős űrturista – Larry Connor, amerikai befektető. Connor az ingatlan, fintech és non-profit szektorban tevékenykedő cégeket vezet, utazása során pedig a Mayo Clinic és Cleveland Clinic részére végez majd tudományos kísérleteket az ISS fedélezetén. A szülővárosában, az Ohio-i Daytonban taláható Dayton Early College Academy diákjainak pedig órákat tart majd az űrállomásról.

Az egyik küldetés specialista a kanadai befektető és filantróp Mark Pathy lesz, aki hazájának 11. űrhajósa lesz. Pathy a Kanadai Űrügynökséggel (CSA) és a montreali gyermekkórházzal működik majd együtt, és a tervek szerint orvosi kísérleteket hajt majd végre.

A negyedik résztvevő és a másik küldetés specialista az izraeli üzletember, Eytan Stibbe, aki ezzel Izrael második űrhajósa lesz. Stibbe a Ramon Alapítvány és az Izraeli Űrügynökség közreműködésében hajt majd végre különböző tudományos kísérleteket, illetve több élő bejelentkezést is tervez izraeli diákok és oktatók részére.

Az Axiom szerint az első teljesen privát utazást több is követi majd, évente 2 ilyen repülést terveznek majd végrehajtani. Az utazások időpontja minden esetben a Nemzetközi Űrállomás forgalmához és időbeosztásához igazodik majd, az Axiom és a NASA jelenleg is dolgozik az együttműködés részletein.

Crew Dragon érkezése az ISS-re (Crew-1)

Az Axiom által tervezett Axiom Station látványterve

Dark mode powered by Night Eye