Array

Hivatalos: a NASA bejelentette a Crew-5 küldetés első két tagját

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, feltételezések szerint a NASA több Starliner-küldetésekre kijelölt űrhajós átültetését is fontolgatja jövőbeli SpaceX Crew Dragon misszió(k)ra. A mai napon hivatalossá vált, hogy a Crew-5 személyzetének parancsnoka Nicole Mann, pilótája pedig Josh Cassada lesz.

Mann és Cassada korábban a Boeing Crew Flight Test és a Boeing Starliner-1 küldetésére voltak beosztva, ám a NASA fontosnak tartotta ezeknek a változtatásoknak a végrehajtását annak érdekében, hogy a Boeingnek legyen ideje befejezni a Starliner fejlesztését, azt is szem előtt tartva, hogy az űrhajósok fontos tapasztalatokat szerezzenek az ügynökség jövőbeni küldetéseihez.

Nicole Mann és Josh Cassada. Forrás: NASA

Nicole Mann kaliforniai származású, a tengerészgyalogság ezredese. Az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiáján szerzett gépészmérnöki alapképzést, a Stanford Egyetemen pedig gépészmérnöki diplomát. F/A-18 tesztpilóta, több mint 25 repülőgépen repült, összesen 2500 repülési órával. A NASA 2013 -ban választotta ki Mannt űrhajósnak, ez lesz az első űrutazása.

Josh Cassada a Minnesota állambeli White Bear Lake-ben nőtt fel, fizikus és amerikai haditengerészeti tesztpilóta. A főiskolát Michiganben végezte el, mielőtt pilóta lett, doktori címet is szerzett. Cassada 4000-nél is több repülési órát halmozott fel több mint 45 különböző repülőgépen. A NASA 2013-ban választotta űrhajósnak, neki is ez lesz az első űrrepülése.

A személyzet másik két tagját később jelentik be hivatalosan, azonban feltételezések szerint Jeannette Epps és Vakata Kóicsi űrhajósokkal egészülhet ki a Crew-5 gárdája.

Butch Wilmore, Michael Fincke és Sunita Williams tapasztaltabb NASA űrhajósok továbbra is a Boeinggel karöltve készülnek a Crew Flight Test, és a Starliner-1 küldetésekre.

A küldetés legkorábban 2022 őszén indulhat egy Falcon-9 rakétával, a NASA Kennedy Űrközpontjában található 39A indítóállásról. A személyzet hosszútávú tartózkodásra készül a Nemzetközi Űrállomáson, hogy tudományos tevékenységeket folytassanak.

Dark mode powered by Night Eye