Array

Hivatalos: a NASA bejelentette a Crew-5 küldetés első két tagját

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, feltételezések szerint a NASA több Starliner-küldetésekre kijelölt űrhajós átültetését is fontolgatja jövőbeli SpaceX Crew Dragon misszió(k)ra. A mai napon hivatalossá vált, hogy a Crew-5 személyzetének parancsnoka Nicole Mann, pilótája pedig Josh Cassada lesz.

Mann és Cassada korábban a Boeing Crew Flight Test és a Boeing Starliner-1 küldetésére voltak beosztva, ám a NASA fontosnak tartotta ezeknek a változtatásoknak a végrehajtását annak érdekében, hogy a Boeingnek legyen ideje befejezni a Starliner fejlesztését, azt is szem előtt tartva, hogy az űrhajósok fontos tapasztalatokat szerezzenek az ügynökség jövőbeni küldetéseihez.

Nicole Mann és Josh Cassada. Forrás: NASA

Nicole Mann kaliforniai származású, a tengerészgyalogság ezredese. Az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiáján szerzett gépészmérnöki alapképzést, a Stanford Egyetemen pedig gépészmérnöki diplomát. F/A-18 tesztpilóta, több mint 25 repülőgépen repült, összesen 2500 repülési órával. A NASA 2013 -ban választotta ki Mannt űrhajósnak, ez lesz az első űrutazása.

Josh Cassada a Minnesota állambeli White Bear Lake-ben nőtt fel, fizikus és amerikai haditengerészeti tesztpilóta. A főiskolát Michiganben végezte el, mielőtt pilóta lett, doktori címet is szerzett. Cassada 4000-nél is több repülési órát halmozott fel több mint 45 különböző repülőgépen. A NASA 2013-ban választotta űrhajósnak, neki is ez lesz az első űrrepülése.

A személyzet másik két tagját később jelentik be hivatalosan, azonban feltételezések szerint Jeannette Epps és Vakata Kóicsi űrhajósokkal egészülhet ki a Crew-5 gárdája.

Butch Wilmore, Michael Fincke és Sunita Williams tapasztaltabb NASA űrhajósok továbbra is a Boeinggel karöltve készülnek a Crew Flight Test, és a Starliner-1 küldetésekre.

A küldetés legkorábban 2022 őszén indulhat egy Falcon-9 rakétával, a NASA Kennedy Űrközpontjában található 39A indítóállásról. A személyzet hosszútávú tartózkodásra készül a Nemzetközi Űrállomáson, hogy tudományos tevékenységeket folytassanak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye