Array

Hivatalos: a NASA bejelentette a Crew-5 küldetés első két tagját

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, feltételezések szerint a NASA több Starliner-küldetésekre kijelölt űrhajós átültetését is fontolgatja jövőbeli SpaceX Crew Dragon misszió(k)ra. A mai napon hivatalossá vált, hogy a Crew-5 személyzetének parancsnoka Nicole Mann, pilótája pedig Josh Cassada lesz.

Mann és Cassada korábban a Boeing Crew Flight Test és a Boeing Starliner-1 küldetésére voltak beosztva, ám a NASA fontosnak tartotta ezeknek a változtatásoknak a végrehajtását annak érdekében, hogy a Boeingnek legyen ideje befejezni a Starliner fejlesztését, azt is szem előtt tartva, hogy az űrhajósok fontos tapasztalatokat szerezzenek az ügynökség jövőbeni küldetéseihez.

Nicole Mann és Josh Cassada. Forrás: NASA

Nicole Mann kaliforniai származású, a tengerészgyalogság ezredese. Az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiáján szerzett gépészmérnöki alapképzést, a Stanford Egyetemen pedig gépészmérnöki diplomát. F/A-18 tesztpilóta, több mint 25 repülőgépen repült, összesen 2500 repülési órával. A NASA 2013 -ban választotta ki Mannt űrhajósnak, ez lesz az első űrutazása.

Josh Cassada a Minnesota állambeli White Bear Lake-ben nőtt fel, fizikus és amerikai haditengerészeti tesztpilóta. A főiskolát Michiganben végezte el, mielőtt pilóta lett, doktori címet is szerzett. Cassada 4000-nél is több repülési órát halmozott fel több mint 45 különböző repülőgépen. A NASA 2013-ban választotta űrhajósnak, neki is ez lesz az első űrrepülése.

A személyzet másik két tagját később jelentik be hivatalosan, azonban feltételezések szerint Jeannette Epps és Vakata Kóicsi űrhajósokkal egészülhet ki a Crew-5 gárdája.

Butch Wilmore, Michael Fincke és Sunita Williams tapasztaltabb NASA űrhajósok továbbra is a Boeinggel karöltve készülnek a Crew Flight Test, és a Starliner-1 küldetésekre.

A küldetés legkorábban 2022 őszén indulhat egy Falcon-9 rakétával, a NASA Kennedy Űrközpontjában található 39A indítóállásról. A személyzet hosszútávú tartózkodásra készül a Nemzetközi Űrállomáson, hogy tudományos tevékenységeket folytassanak.

Dark mode powered by Night Eye