Hivatalos: Csere Szojuz űrhajó indul a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Frissítés: Időközben lezajlott egy telekonferencia Joel Montalbano, a Nemzetközi Űrállomás programvezetője (NASA), és Szergej Krikaljov, az emberi űrrepülési programok ügyvezető igazgatója (Roszkoszmosz) között.

  • A Roszkoszmosz biztos benne, hogy nem űrszemét, hanem mikrometeoroid becsapódása okozta az 1 mm-es lyukat, amely 7000 m/s sebességgel csapódott a Szojuz radiátorának. A NASA képviselője elmondta, hogy Moszkvában járt egyeztetés miatt. A NASA egyetért a Roszkoszmosz szakértőinek megállapításával a Szojuz sérülésének okáról.
  • A Szojuz MSz-22 űrhajó személyzetének küldetését több hónappal meghosszabbították. Hazatérésük szeptemberben valószínű, de lehet, hogy korábbi időpontra módosul.
  • A Roszkoszmosz azt tervezi, hogy a Szojuz MSz-22-t 1-2 héttel a Szojuz MSz-23 érkezése után leválasztják.
  • A Szojuz MSz-22-ből minden szükséges felszerelést ki fognak venni, beleértve az ülésbetéteket is kiszedik és áthelyezik a Szojuz MSz-23-ba. A Szojuz MSz-22 némi rakománnyal és tudományos kísérlettel landol Kazahsztánban.
  • Ha olyan vészhelyzet lenne az ISS-en, amely evakuálást igényel, akkor továbbra is használhatnák a Szojuz-MSz-22-t. A NASA megerősítette, hogy továbbra is beszélnek a SpaceX-szel arról, hogy a Crew-5 Dragon űrhajó hogyan tudna több személyt befogadni vészhelyzet esetén.
  • A Roszkoszmosz űrhajósai, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub, valamint Loral O’Hara a NASA űrhajósa, ősszel indulnak a Nemzetközi Űrállomásra.

Tegnap az RKK Enyergija vezető tervezői tanácsa ülést tartott a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmens programjáról, figyelembe véve a sérült hűtökörrel rendelkező Szojuz MSz-22 műszaki állapotát. Az ülést követően a tanács olyan ajánlásokat fogalmazott meg, amelyeket az állami bizottság figyelembe vett, köztük az orosz szegmens repülési programját érintő lehetséges változásokról. A döntést a mai napon hozták meg.

Az állami bizottság döntése:

December 15-én nyomáscsökkenés történt a Szojuz MSz-22 űrhajó hőszabályozó rendszerének radiátorának külső felületén. A radiátor gyártása során bekövetkezett műszaki hibát, mint lehetséges verziót nem erősítették meg. Kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy a radiátor csővezetékének sérülése egy mikrometeoroid becsapódás következtében keletkezett. A lyuk átmérője kisebb, mint 1 mm. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a Szojuz MSz-22-nek személyzet nélkül kell visszatérnie a Földre.

A Szojuz MSz-23 felbocsátása 2023. február 20-án, pilóta nélküli üzemmódban fog megtörténni. Korábban azt tervezték, hogy a Roszkoszmosz űrhajósai, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub, valamint Loral O’Hara a NASA űrhajósa március 16-án ezzel az űrhajóval utaznak az állomásra.

Ezenkívül meghosszabbítják Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio expedícióját az ISS-en. Visszatérésük napjáról nincs információ, de biztos, hogy a Szojuz MSz-23 fedélzetén térnek majd vissza a Földre.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye