Hivatalos: felfüggesztették az ExoMars küldetést

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Az Európai Űrügynökség (ESA) március 16-17 között Párizsban ülésező Irányító Tanácsa egyhangú döntést hozott az ExoMars küldetés kapcsán. Elismerték, hogy jelenleg nincs lehetőség az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz) együttműködve a Rosalind Franklin rovert 2022-ben útnak indítani. Megbízták az ESA főigazgatóját, Josef Aschbacher-t, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket az együttműködés felfüggesztésének érdekében, valamint felhatalmazták, hogy gyorsított eljárás keretében készítsen egy tanulmányt a rendelkezésre álló lehetőségek pontosabb meghatározásának érdekében, abból a célból, hogy az ExoMars küldetés megvalósítható legyen.

A Rosalind Franklin rover. – Kép forrása: ESA

Az Irányító Tanács döntése nem csak a fenti küldetését érinti. Miután a Roszkoszmosz kivonta személyzetét a Guyana Űrközpontból, a Szojuz rakétákkal történő összes tervezett indítás is meghiúsul. Ezek alapvetően négy küldetést érintenek, ezek a Galileo-M10, a Galileo-M11, az Euclid és az EarthCare.

Következésképpen az ESA főigazgatója kezdeményezte a lehetséges alternatív indítási lehetőségek felmérését, amely magában foglalja az Ariane-6 első repüléseinek felülvizsgálatát is.

Bejelentették, hogy a Nemzetközi Űrállomáson való részvétel továbbra is megvalósul. A fő cél az ISS biztonságos üzemeltetésének folytatása, beleértve az ott tartózkodó személyzet biztonságának fenntartását.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye