Hivatalos: felfüggesztették az ExoMars küldetést

Kapcsolódó

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Az Európai Űrügynökség (ESA) március 16-17 között Párizsban ülésező Irányító Tanácsa egyhangú döntést hozott az ExoMars küldetés kapcsán. Elismerték, hogy jelenleg nincs lehetőség az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz) együttműködve a Rosalind Franklin rovert 2022-ben útnak indítani. Megbízták az ESA főigazgatóját, Josef Aschbacher-t, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket az együttműködés felfüggesztésének érdekében, valamint felhatalmazták, hogy gyorsított eljárás keretében készítsen egy tanulmányt a rendelkezésre álló lehetőségek pontosabb meghatározásának érdekében, abból a célból, hogy az ExoMars küldetés megvalósítható legyen.

A Rosalind Franklin rover. – Kép forrása: ESA

Az Irányító Tanács döntése nem csak a fenti küldetését érinti. Miután a Roszkoszmosz kivonta személyzetét a Guyana Űrközpontból, a Szojuz rakétákkal történő összes tervezett indítás is meghiúsul. Ezek alapvetően négy küldetést érintenek, ezek a Galileo-M10, a Galileo-M11, az Euclid és az EarthCare.

Következésképpen az ESA főigazgatója kezdeményezte a lehetséges alternatív indítási lehetőségek felmérését, amely magában foglalja az Ariane-6 első repüléseinek felülvizsgálatát is.

Bejelentették, hogy a Nemzetközi Űrállomáson való részvétel továbbra is megvalósul. A fő cél az ISS biztonságos üzemeltetésének folytatása, beleértve az ott tartózkodó személyzet biztonságának fenntartását.

Dark mode powered by Night Eye