Hivatalos: felfüggesztették az ExoMars küldetést

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Az Európai Űrügynökség (ESA) március 16-17 között Párizsban ülésező Irányító Tanácsa egyhangú döntést hozott az ExoMars küldetés kapcsán. Elismerték, hogy jelenleg nincs lehetőség az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel (Roszkoszmosz) együttműködve a Rosalind Franklin rovert 2022-ben útnak indítani. Megbízták az ESA főigazgatóját, Josef Aschbacher-t, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket az együttműködés felfüggesztésének érdekében, valamint felhatalmazták, hogy gyorsított eljárás keretében készítsen egy tanulmányt a rendelkezésre álló lehetőségek pontosabb meghatározásának érdekében, abból a célból, hogy az ExoMars küldetés megvalósítható legyen.

A Rosalind Franklin rover. – Kép forrása: ESA

Az Irányító Tanács döntése nem csak a fenti küldetését érinti. Miután a Roszkoszmosz kivonta személyzetét a Guyana Űrközpontból, a Szojuz rakétákkal történő összes tervezett indítás is meghiúsul. Ezek alapvetően négy küldetést érintenek, ezek a Galileo-M10, a Galileo-M11, az Euclid és az EarthCare.

Következésképpen az ESA főigazgatója kezdeményezte a lehetséges alternatív indítási lehetőségek felmérését, amely magában foglalja az Ariane-6 első repüléseinek felülvizsgálatát is.

Bejelentették, hogy a Nemzetközi Űrállomáson való részvétel továbbra is megvalósul. A fő cél az ISS biztonságos üzemeltetésének folytatása, beleértve az ott tartózkodó személyzet biztonságának fenntartását.

Dark mode powered by Night Eye