Hivatalos sajtótájékoztatón is bemutatták Magyarország következő kutatóűrhajósát

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Kapu Tibort és a tartalék kutatóűrhajóst, Cserényi Gyulát a hét elején választották ki négy jelölt közül.

Tegnap tartották meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a HUNOR-Program két kiválasztott kutatóűrhajósának hivatalos bemutatóját. Kapu Tibor kutatóűrhajóst és Cserényi Gyula tartalék kutatóűrhajóst május 26-án este választották ki a négy még versenyben lévő jelölt közül. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár, Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony, Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke, valamint a két űrhajós is.

Ennek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.” – mondta el Sztáray Péter. „A program jelentősége részben abban rejlik, hogy az űrhajós által végzett tudományos munka eredményei hozzájárulnak majd a tudomány fejlődéséhez a későbbiekben, hiszen a HUNOR egy részletesen kidolgozott tudományos programot is magában foglal. “Nem egy turisztikai célú utazásról van szó.”

Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár. Fotó: Spacejunkie

Az egyelőre még nem ismert, hogy Kapu Tibor milyen kutatásokat, kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Űrállomáson, hiszen azokat még a nemzetközi partnereknek, azaz az Axiom Space-nek, a NASA-nak és az ESA-nak is még jóvá kell hagynia. A szakterületek, alappillérek ismertek. Alappilléreinek: tudomány és kutatás, technológiai demonstráció és iparfejlesztés, űrhajózási kompetencia, valamint ismeretterjesztés és oktatás.

A magyar kutatási hálózat 49 kutatóintézetből áll. “Teljes hátteret tudunk biztosítani nem csak a magyar űrkutatás terén, hanem minden olyan más területen, amelyen a fejlődést és fejlesztést, az innovációkat támogatni tudjuk és aktív részesei tudunk lenni.”  hangsúlyozta ki Gulyás Balázs.
Őt Dr. Ferencz Orsolya követte a pódiumon, aki egy érdekes részletet osztott meg beszédében a kiválasztással kapcsolatban. A szakemberek ugyanis május 26-án, pontosan 20:20-kor döntötték el a kutatóűrhajós kilétét, mely éppen Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtti űrrepülésének indulási ideje volt 1980. május 26-án! 
2022. január 31-ig több mint 240 érvényes jelentkezőtől tavaly áprilisra jutottak odáig, hogy a legjobb négy maradt versenyben. Ők több mint egy éven keresztül vettek részt a kiképzés intenzívebb szakaszában. „Sokszor erőn felüli próbatételeket, szellemi, fizikai, pszichológiai, orvosi vizsgálatokat viseltek el a jelöltek. A kiválasztás egy nagyon komplex folyamat volt, több mint 50 különböző szempontot elemeztek a szakértők a hatalmas mennyiségű összegyűjtött adatból.” – mondta el a miniszteri biztos asszony. 

Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke. Fotó: Spacejunkie

 

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony. Fotó: Spacejunkie

A beszédek után a két űrhajósnak egy-egy emlékplakettet nyújtottak át, majd mindketten röviden beszámoltak érzéseikről, az elmúlt időszakról. 
„Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt még négyen ültünk ezen a pódiumon, mindannyian reményekkel telve vártuk a következő időszakot. A túlélő tréninget és főleg a centrifugás tesztet vártam nagyon. A munkánk mindvégig csapatmunka volt, hiszen azok a célok, amiket magunk elé tűztünk ki, csakis csapatként voltak elérhetőek. Köszönöm Gyulának, Andrásnak és Ádámnak a rendkívül sok közös élményt és munkát, és szívből remélem, hogy a megkezdett munkát együtt tudjuk tovább folytatni.” – mondta el beszédében Kapu Tibor. A kutatóűrhajós természetesen megköszönte családjának, tanárainak is az eddigi támogatást, tanítást, biztatást.
„Nehéz szavakba önteni azt az érzést, hogy ma itt állhatok” – kezdte Cserényi Gyula. „Először is szeretnék köszönetet mondani a feleségemnek, aki a jelentkezés eleje óta biztatott és hitt benne, hogy erre a feladatra alkalmas vagyok”…”A kiválasztás során rengeteg bámulatos embert ismerhettem meg, akik bebizonyították, hogy egy ilyen kis országban mennyi tehetséges ember lakozik.”…”Mindeközben támogatott bennünket több hazai képzési intézmény, többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Óbudai Egyetem, akiknek a különösen felkészült munkatársai segítettek minket abban, hogy a ránk váró nehézségeket le tudjuk küzdeni. Köszönöm mindenkinek azt a belénk vetett bizalmat, amellyel képviselhetjük hazánkat egy olyan fontos területen, mint az űrkutatás.”

Kapu Tibor beszéde. Fotó: Spacejunkie

 

Cserényi Gyula beszéde. Fotó: Spacejunkie

 

Az emlékplakettek. Fotó: Spacejunkie

 

Farkas Bertalan is tiszteletét tette az eseményen és gratulált az űrhajósoknak a kinevezéshez. Fotó: Spacejunkie

A másik két korábbi jelölt, Dr. Schlégl Ádám és Szakály András kezét sem szeretnék elengedni, ahogy azt korábbi nyilatkozatokban már kihangsúlyozták a képzés vezetői. Mindkettejük számára felkínáltak pozíciót a földi irányításnál a küldetés teljes ideje alatt, most pedig rajtuk áll a döntés, hogy elfogadják-e.

Az űrhajósokkal lehetőségünk volt a sajtótájékoztató után egy rövid interjút is készíteni, amit jövő héten láthattok Youtube-csatornánkon! Addig is ajánljuk figyelmetekbe februári mélyinterjúnkat, amit még a négy jelölttel készítettünk:

Készül az interjú! Fotó: Spacejunkie

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye