Hivatalosan is bemutatták a SpaceX Crew-7 személyzetét

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Hivatalossá vált a következő kereskedelmi személyzetszállító küldetés, a Crew-7 csapata: a NASA múlt hét végén erősítette meg, hogy a korábbi híreknek megfelelően az orosz Konsztantyin Boriszov lesz a személyzet negyedik tagja. Ezzel az is biztossá vált, hogy a Commercial Crew Program történetében első alkalommal fordul elő, hogy a Crew Dragon négy ülését négy különböző nemzetiségű űrhajós foglalhatja el. Tavaly március végén jelentette be az űrhivatal, hogy az amerikai Jasmin Moghbeli és a dán Andreas Mogensen lesz a hetedik emberes küldetés parancsnoka és pilótája, később Furukava Szatosi japán űrhajós csatlakozhatott első számú küldetés-specialistaként kettejükhöz, a NASA és a Roszkoszmosz közös űrhajóscsere-programjának köszönhetően pedig a 38 éves Boriszov töltheti be immár hivatalosan is a másik küldetés-specialista pozíciót.
A személyzet négy tagját a későbbi küldetésprofilban mutatjuk be majd részletesebben.

A Crew-7 a tervek szerint augusztus 17-én indul a Crew Dragon Endurance-szel a Nemzetközi Űrállomásra fél éves küldetésük megkezdéséhez. A Crew Dragon flotta harmadikként bemutatott űrhajója korábban a Crew-3 és Crew-5 missziókon került bevetésre.
Érdekesség, hogy a SpaceX eredetileg 6 küldetésre szóló megbízást nyert el a NASA-tól, de a 2022 február végén aláírt első bővítés értelmében további három, majd szeptemberben még öt misszió végrehajtásával bízta meg az űrhivatal a hawthorne-i céget, mely továbbra is egyedül jelent megoldást amerikai űrhajósok amerikai űrhajóval történő feljuttatására az ISS-re. Miközben tehát a SpaceX nemcsak, hogy teljesíti az eredeti szerződés szerinti hat küldetést, de már a második fázist is megkezdi, addig a Boeing a CST-100 Starlinerrel továbbra is csak nyűglődik, és még a személyzettel történő tesztrepülést sem sikerült teljesíteniük…

A Crew-7 személyzete: Konsztantyin Boriszov (Roszkoszmosz), Andreas Mogensen (ESA), Jasmin Moghbeli (NASA) és Furukava Szatosi (JAXA). Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye