Hold körüli pályán Dél-Korea első űrszondája

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...

Dél-Korea első holdkutató űrszondája sikeresen végrehajtotta a küldetés legkritikusabb pillanatának számító fékezőmanővert, így az előre kijelölt pályára állt a Hold körül – tájékoztatott a Korea Aerospace Research Institute (KARI). A négyhónapos misszója 2022. augusztus 4-én kezdődött, amikor egy SpaceX Falcon-9 hordozórakétával elindították a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból. Ez az indítás azért is volt nagyon különleges számunkra, mert a spacejunkie utazócsapata a helyszínről tudósította a misszió indulását.

A Korea Pathfinder Lunar Orbiter, vagy másnéven Danuri december 17-én, magyar idő szerint 20 óra 45 perckor indította be a hajtóműveit, hogy egy ellipszispályára álljon égi kísérőnk köré. A következő napokban további négy manővert terveznek a koreai szakemberek még végrehajtani, hogy a Danuri-t a végleges keringési pályára helyezzék, ahonnan a tudományos küldetését is elvégzi majd.

Egy képösszeállítás a Danuri felvételeiből. A képeket az űrszonda szeptember 24-én készítette, nagyjából 1,5 millió kilométerre a Földtől. Kép forrása: space.com

Az indítás során a Falcon-9 rakéta egy elnyújtott ballisztikus holdi átviteli pályára állította az űrszondát. Ez a pályatípus sokkal kevesebb üzemanyagot igényel az űrszonda további repülése során, mint például az Artemis-1 vagy Apollo-küldetések esetén használt Hohmann-transzfer, de ezzel arányosan jelentősen megnő az utazási idő, ez a KPLO esetében 134 nap volt.

A ~680 kilogrammos űreszköz az első Földön túli célponthoz induló szonda az ázsiai ország történelme során. A 180 millió dolláros küldetés ambiciózus kutatási programmal rendelkezik: 6 tudományos mérőműszert helyeztek el Danuri fedélzetén, melyek közül öt – egy felszíni képalkotó eszköz, egy széles látószögű pánkromatikus kamera, egy magnetométer, gamma-spektrométer és egy hálózati technológiákat tesztelő kísérlet – teljes mértékben dél-korea mérnökök által lett kifejlesztve.

A KPLO integrálása és tesztelése Koreában. Kép forrása: The Korea Herald

Az amerikai NASA is jelen van a küldetésben egy műszerrel: a ShadowCam kamera segítségével a kutatók a Hold felszínén lévő, állandóan árnyékos régiókat szeretnék feltérképezni, amelyek a jövőben akár kulcsfontosságú forrásaik lehetnek a befagyott holdi vízjégnek. A ShadowCam által gyűjtött adatokat az Artemis-program küldetésein is felhasználhatják majd a jövőben, ahol egy hosszútávon is működő, űrhajósok által lakott holdbázis kialakítása a cél.

Az ázsiai ország számár a KPLO küldetése csak az első lépés volt: pár héttel ezelőtt jelentették be, hogy komoly terveket szeretnének a jövőben megvalósítani, melyben nem csak a Hold, hanem már a Mars is helyet kapott.

A Danuri indulása Floridából, 2022. augusztus 4-én. Kép forrása: Szabó Bence/spacejunkie.hu

Dark mode powered by Night Eye