Hold körüli pályára állt a Luna-25

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Ma délelőtt a Luna-25 csatlakozott az indiai Csándráján-3-hoz, így a Hold körüli pályán már két ország leszállóegysége is kering.

Magyar idő szerint 11:03-kor a modernkori Oroszország történetében egy űreszközt állítottak Hold körüli pályára. A művelet végrehajtását a szonda hajtóművének kétszeri beindítása biztosította. Az első hajtóműgyújtást 10:57-kor végezték el egy korrekciós hajtóművel, amely 243 másodpercig tartott, ezt követte egy második, 76 másodperces manőver. Minden rendszer normálisan működik, a kommunikáció stabil, jelenleg további munkamenetek zajlanak az aktuális navigációs paraméterek mérésére. A következő lépésként a Luna hétfőig tudományos méréseket fog végezni, emellett több fotót is készíteni fog. Ezután át fog állni egy 17-19 km-es periapszis pályára, itt is további méréseket fog végezni, de ez már a landolás előkészítéséhez lesz szükséges, mert ezek alapján fogják módosítani a landolás menetét. Hétfőn, azaz 21-én a landolás előtt (melynek időpontja még nem ismert) 2-3 órával a landolás menete igazításra kerül, majd ezt követően a Luna-25 az első hajtómű indítás után gyorsan elkezd ereszkedni a Hold felszínére. Ha minden jól megy, a leszállás után a holdszonda már első munkanapján elkezd ásni a kis kanalas robotkarjával.

Forrás: Roszkoszmosz

További cikkek a témában:

Luna-25: Megérkeztek az első képek az űrből

Sikeresen elindult a Luna-25 a Hold felé

Roszkoszmosz | Luna-25 küldetésprofil

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye