Holdbázis 3D-nyomtatással? Üdvözlünk az Olympus projektben!

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Nemrégiben érkezett a bejelentés, miszerint a NASA egy 57,2 millió dolláros, 6 évre szóló szerződést ítélt oda a texasi ICON startup cégnek. Feladatuk egy olyan gép megépítése, mely holdi regolitból állít elő 3D-nyomtatással nagyméretű szerkezeteket, például leszállóhelyeket, lakóhelyiségeket, védelmet biztosító objektumokat, valamint utakat. A projekt az Olympus nevet kapta, és a belefektetett közel 60 millió dollár a vállalat azon erőfeszítéseit támogatja, mely az Olympus építési rendszer kutatására és fejlesztésére irányul, valamint arra, hogyan lehet a holdi, kéznél lévő anyagokat felhasználni.

Forrás: ICON

Mivel a NASA az Artemis-program keretében a Hold hosszú távú felfedezését tervezi, új technológiákra van szükség ahhoz, hogy lehetővé tegyék a személyzet számára a túlélést és a fenntartható önellátást. A felfedezőknek saját eszközöket kell létrehozniuk, lehetőleg holdi erőforrások felhasználásával, hogy külső segítség igénybevétele nélkül legyenek képesek terjeszkedni égi kísérőnk felszínén.

„Más világok felfedezéséhez innovatív és új technológiákra van szükségünk, amelyek alkalmazkodnak az adott környezethez és a felfedezési igényeinkhez.” – mondta Niki Werkheiser, a NASA tisztségviselője. „Ha ezt a fejlesztést kereskedelmi partnereinkkel együtt mozdítjuk elő, akkor megteremtjük azokat a képességeket, amikre a jövőbeli küldetésekhez szükségünk van.” – tette hozzá.

„Ahhoz, hogy az űrkutatás paradigmáját az „oda és vissza” helyett az „ott maradunk” paradigmájára változtassuk, olyan robusztus, rugalmas és széleskörű képességű rendszerekre lesz szükségünk, amelyek képesek a Hold és más bolygók helyi erőforrásait felhasználni.” – nyilatkozta Jason Ballard, az ICON társalapítója és vezérigazgatója.

Az ICON már rendelkezik építőipari 3D-nyomtatóval, ami a Vulcan névre hallgat, és amely egész házakat képes kinyomtatni a helyszínen. Az eszközt úgy tervezték, hogy gyorsan el lehessen szállítani az építkezési helyszínekre, majd onnan egy másikra. A Vulcan közvetlenül a talajra vagy egy öntött födémre nyomtat. Az Olympus megépítése azonban sokkal nagyobb kihívást jelent majd a cég számára, hiszen annak nem csak egy új, képlékeny és erős anyagot kell kikevernie a holdi regolitból, hanem a rendszernek a holdi gravitációban is működnie kell. Az ICON ezzel kapcsolatban azt tervezi, hogy hardverét és szoftverét egy holdi gravitációt szimuláló tesztnek veti alá, és kísérletezni fog a korábbi Apollo-missziók által visszahozott mintákkal, hogy tanulmányozza azok mechanikai tulajdonságait.

Dark mode powered by Night Eye