Holdi gödrök kellemes hőmérséklettel

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A tudósok számítógépes modellezés segítségével, melyekhez a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda által gyűjtött adatokat használták fel, olyan árnyékos helyeket fedeztek fel a Holdon található gödrökben, ahol mindig kellemes, kb. 17 °C körüli hőmérséklet uralkodik. Ezek a mélyedések hőstabil helyszíneket biztosítanának a holdi kutatás számára, szemben a Hold felszínén található más területekkel, ahol eléggé szélsőséges körülményekkel találkozhatunk. Nappal megközelítőleg 127 °C, éjszaka pedig kb. -173 °C a meghatározó hőmérséklet égi kísérőnkön.

A Marius Hills háromféle megvilágításban. A középső képen, ahol a Nap majdnem felette helyezkedik el, a tudósok számára jól megfigyelhetővé vált annak feneke, mely kb. 34 méter mélyen található. Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University

A Holdon először 2009-ben fedezték fel ezeket a gödröket, és azóta a tudósok azon töprengenek, hogy a mélyedések barlangokhoz vezetnek-e, melyek nem mellesleg alkalmasak lennének a felfedezésre, vagy menedékként lehetne őket használni. Ugyanis ezek a gödrök vagy barlangok a kozmikus sugárzástól, a napsugárzástól és a mikrometeoritoktól is védelmet nyújtanának. A legkiemelkedőbb gödrök közül kettőnek egyébként látható kiálló részei (túlnyúlásai) vannak, melyek egyértelműen barlangba vagy üregekbe vezetnek. „Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki, és a barlangokhoz talán visszatérünk, ha a Holdon élünk.” – jegyezte meg David Paige, az LRO fedélzetén lévő Diviner Lunar Radiometer Experiment vezetője.

Tyler Horvath, a Kaliforniai Egyetem doktorandusza a Diviner hőkamera adatait dolgozta fel, hogy kiderítse, a gödrökön belüli hőmérséklet eltér-e a felszíni hőmérséklettől. Ő és kollégái egy nagyjából henger alakú, 100 méter mély, kb. futballpálya hosszúságú és szélességű mélyedésre összpontosítottak a Mare Tranquillitatis nevű területen, és számítógépes modellezéssel elemezték a kőzet és a holdpor hőtani tulajdonságait. Az eredmények azt mutatták, hogy a gödör azon részén, ahol állandó az árnyék, a hőmérséklet csak kis mértékben ingadozik és kb. 17 °C közelében marad. Ha a gödör fenekén egy barlang húzódik, ahogy azt az LRO kamerája által készített felvételek sugallják, akkor ott is hasonlóan kellemes hőmérsékletet mérhetnénk. A kutatócsoport, amelynek tagja volt David Paige, valamint Paul Hayne a Coloradoi Egyetem munkatársa is úgy véli, hogy az árnyékot adó kiálló részek (túlnyúlások) felelősek az állandó hőmérsékletért, melyek korlátozzák a nappali felmelegedést, és megakadályozzák, hogy a hő éjszaka kiáramolhasson.

Dark mode powered by Night Eye