Holdkutatás az Etna lejtőin

Kapcsolódó

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Folytatódott a Jaokan műholdhálózat bővítése is

Nem csak a SpaceX indítja serényen saját Starlink műholdjait,...

A mai napig aktív vulkánként nyilvántartott Etna kutatási területként szolgál, melynek során a holdfelszíni mintavételezés műveleteit szimulálják. Az ehhez kapcsolódó vizsgálatok az ún. ARCHES Space-Analog Demonstration projekthez tartoznak, amit a DLR (German Aerospace Center) hívott életre. A programban számos ügynökség, és több robot is részt vesz, amihez jelentős ESA részvétel is társul. Az Európai Űrügynökség csatlakozásának egyik fő mozgatórugója, hogy lefuttassák az Analog-1 névre hallgató koncepció legutóbbi, egyben legutolsó részét.

A június 12. és július 9. közötti időszakban elsősorban azokat a műveleteket és technológiákat vizsgálják, amelyek lehetővé teszik a holdfelszíni mintavételi küldetés végrehajtását, és elősegítését. A szimulációban az Etna lejtőin állomásozó rover, és Thomas Reiter, az ESA űrhajósa vesz részt. A 2600 méter magasan található rovert a 23 km-re lévő Catania városában található szobájából fogja irányítani, ami kiválóan szimulálja azokat a távvezérléssel kapcsolatos szituációkat, melyekkel az űrhajósok fognak szembesülni a Lunar Gateway esetében.

Forrás: ESA

A demonstráció főszereplője az ESA 300 kg-os, négykerekű Interact elnevezésű rovere, ami kamera,- és markolókarokkal, valamint sztereokamerával ellátott árbóccal van felszerelve. Az Interact amellett, hogy képeket készít a környezetéről, olyan modern, erő-visszacsatolással felruházott kezelőszerveket kapott, melyek lehetővé teszik az űrhajósok számára, hogy pontosan átérezhessék mindazt, amit a rover tapasztal a felszínen. A rovernek egyébként nem ez az első tesztje, hiszen Luca Parmitano, az ESA űrhajósa 2019 decemberében a Nemzetközi Űrállomásról irányította. Ezt követően azonban számos fejlesztést kapott az Interact, annak érdekében, hogy még inkább kibírja az ilyen jellegű használatot.

Dark mode powered by Night Eye