Holdkutatás az Etna lejtőin

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

A mai napig aktív vulkánként nyilvántartott Etna kutatási területként szolgál, melynek során a holdfelszíni mintavételezés műveleteit szimulálják. Az ehhez kapcsolódó vizsgálatok az ún. ARCHES Space-Analog Demonstration projekthez tartoznak, amit a DLR (German Aerospace Center) hívott életre. A programban számos ügynökség, és több robot is részt vesz, amihez jelentős ESA részvétel is társul. Az Európai Űrügynökség csatlakozásának egyik fő mozgatórugója, hogy lefuttassák az Analog-1 névre hallgató koncepció legutóbbi, egyben legutolsó részét.

A június 12. és július 9. közötti időszakban elsősorban azokat a műveleteket és technológiákat vizsgálják, amelyek lehetővé teszik a holdfelszíni mintavételi küldetés végrehajtását, és elősegítését. A szimulációban az Etna lejtőin állomásozó rover, és Thomas Reiter, az ESA űrhajósa vesz részt. A 2600 méter magasan található rovert a 23 km-re lévő Catania városában található szobájából fogja irányítani, ami kiválóan szimulálja azokat a távvezérléssel kapcsolatos szituációkat, melyekkel az űrhajósok fognak szembesülni a Lunar Gateway esetében.

Forrás: ESA

A demonstráció főszereplője az ESA 300 kg-os, négykerekű Interact elnevezésű rovere, ami kamera,- és markolókarokkal, valamint sztereokamerával ellátott árbóccal van felszerelve. Az Interact amellett, hogy képeket készít a környezetéről, olyan modern, erő-visszacsatolással felruházott kezelőszerveket kapott, melyek lehetővé teszik az űrhajósok számára, hogy pontosan átérezhessék mindazt, amit a rover tapasztal a felszínen. A rovernek egyébként nem ez az első tesztje, hiszen Luca Parmitano, az ESA űrhajósa 2019 decemberében a Nemzetközi Űrállomásról irányította. Ezt követően azonban számos fejlesztést kapott az Interact, annak érdekében, hogy még inkább kibírja az ilyen jellegű használatot.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye