Holdkutatás az Etna lejtőin

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

A mai napig aktív vulkánként nyilvántartott Etna kutatási területként szolgál, melynek során a holdfelszíni mintavételezés műveleteit szimulálják. Az ehhez kapcsolódó vizsgálatok az ún. ARCHES Space-Analog Demonstration projekthez tartoznak, amit a DLR (German Aerospace Center) hívott életre. A programban számos ügynökség, és több robot is részt vesz, amihez jelentős ESA részvétel is társul. Az Európai Űrügynökség csatlakozásának egyik fő mozgatórugója, hogy lefuttassák az Analog-1 névre hallgató koncepció legutóbbi, egyben legutolsó részét.

A június 12. és július 9. közötti időszakban elsősorban azokat a műveleteket és technológiákat vizsgálják, amelyek lehetővé teszik a holdfelszíni mintavételi küldetés végrehajtását, és elősegítését. A szimulációban az Etna lejtőin állomásozó rover, és Thomas Reiter, az ESA űrhajósa vesz részt. A 2600 méter magasan található rovert a 23 km-re lévő Catania városában található szobájából fogja irányítani, ami kiválóan szimulálja azokat a távvezérléssel kapcsolatos szituációkat, melyekkel az űrhajósok fognak szembesülni a Lunar Gateway esetében.

Forrás: ESA

A demonstráció főszereplője az ESA 300 kg-os, négykerekű Interact elnevezésű rovere, ami kamera,- és markolókarokkal, valamint sztereokamerával ellátott árbóccal van felszerelve. Az Interact amellett, hogy képeket készít a környezetéről, olyan modern, erő-visszacsatolással felruházott kezelőszerveket kapott, melyek lehetővé teszik az űrhajósok számára, hogy pontosan átérezhessék mindazt, amit a rover tapasztal a felszínen. A rovernek egyébként nem ez az első tesztje, hiszen Luca Parmitano, az ESA űrhajósa 2019 decemberében a Nemzetközi Űrállomásról irányította. Ezt követően azonban számos fejlesztést kapott az Interact, annak érdekében, hogy még inkább kibírja az ilyen jellegű használatot.

Dark mode powered by Night Eye