Hónapokkal ezelőtt űrszemét csapódott a Tienkung Űrállomásba

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A kínai űrállomás részleges áramkimaradást szenvedett el.

Még december 21-én írtunk arról, hogy a Sencsou-17 személyzete űrsétát hajtott végre, melynek fő feladata a mikrometeoritok és törmelékek által okozott károk kijavítása volt, amely a napelemtáblákat érintette, de bővebb információkat nem tártak elénk. A napokban viszont Kína megerősítette az űrszemét becsapódásának tényét, miután a Tienkung Űrállomás részleges áramkimaradást szenvedett el. A becsapódás az űrállomás központi modulját a Tienho-t érte, amikor az űrtörmelék az egyik napelemtábla vezetékének ütközött. Azonban azt nem részletezték, hogy az űrtörmelék mikrometeoroidoktól vagy az űrben végzett emberi tevékenységektől származik-e, de a szomorú tény az, hogy mindkét típusú törmelék fenyegetést jelent a Tienkungra, valamint a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: CMS

A SpaceTrack.org szerint folyamatosan növekszik az ember által generált űrszemetek száma. Az észak-amerikai repülésvédelmi parancsnokság (NORAD) 2024 áprilisában több mint 43 000 űrobjektumot követett nyomon. Ami az aktív műholdakat illeti, az Union for Concerned Scientists szerint 2023 májusában több mint 7500-at figyelt meg, ezek többsége a SpaceX Starlink szélessávú megakonstellációjának tagjai. Az ISS első moduljának felbocsátása óta (1998) több alkalommal kellett űrszemét elkerülő manővert végrehajtaniuk. A Xinhua jelentése szerint a kínai űrállomáson is többször volt már hasonló manőverekre példa az űrszemét elkerülése érdekében, azóta pedig megvitatták már a CMSA által a jövőbeni problémák megelőzésére tett számos intézkedéseket, pl. Kína javította az űrállomás és az alacsony Föld körüli pályán lévő célpontok pályájának pontos előrejelzését és nyomon követését, optimalizálta az ütközések figyelmeztetésének és elkerülésének eljárásait, és 30%-kal csökkentette a téves riasztások arányát. A közelgő intézkedések közé tartozik a Tienkung további videókamerákkal történő ellenőrzése egy nagy felbontású kamerával, amelyet az űrállomás egyik robotkarjára fognak felhelyezni egy űrséta során, amelyet a tegnap érkezett Sencsou-18 személyzete fog végrehajtani.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye