Hőpajzs csere a Crew Dragon űrhajón

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A SpaceX kicseréli az Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajójuk hőpajzsát, miután az nem felelt meg az ellenőrzéseken. Ehhez a NASA hozzátette, hogy nem áll fenn hasonló probléma kockázata a jelenleg az állomáson tartózkodó Dragon űrhajón.

Az amerikai űrhivatal május 24-i újságíróknak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a SpaceX által a szeptember elejére tervezett Crew-5 küldetéshez épített hőpajzs szerkezete nem felelt meg a hónap elején történt jóváhagyó teszten, így azt nem fogják használni. Ezek a tesztek magukban foglalják a szerkezet röntgenvizsgálatát, valamint fizikai terhelésnek is alávetik, hogy szimulálják azokat az erőket, amelyek a visszatéréskor és landoláskor érnék, mondta Steve Stich, a NASA Commercial Crew Programjának vezetője. Továbbá hozzátette, hogy a teszt során felmerült hiba a hővédőpajzs belsejével volt kapcsolatos, melyen sérülés nyomait vélték felfedezni. A SpaceX ennek köszönhetően egy másik hőpajzsot fog használni a Crew-5 Endurance nevű űrhajóján, mely ugyanezeken a teszteken fog átesni. Az indítást továbbra is szeptember elejére tervezik.

A hiba nem érinti a jelenleg az ISS-en tartózkodó Crew-4 űrhajó, a Freedom hőpajzsát. „Ennek a gyártása során nem merültek fel olyan problémák, mint az Endurance esetében” – mondta Stich. „Végigment ugyanezen a tesztsorozaton, ahol mindenféle terhelésnek alávetettük, és mindet sikeresen teljesítette, így a Freedom hőpajzsával kapcsolatban nincsenek aggályaink.”

A távolodó Endurance. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye