Hőpajzs csere a Crew Dragon űrhajón

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A SpaceX kicseréli az Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajójuk hőpajzsát, miután az nem felelt meg az ellenőrzéseken. Ehhez a NASA hozzátette, hogy nem áll fenn hasonló probléma kockázata a jelenleg az állomáson tartózkodó Dragon űrhajón.

Az amerikai űrhivatal május 24-i újságíróknak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a SpaceX által a szeptember elejére tervezett Crew-5 küldetéshez épített hőpajzs szerkezete nem felelt meg a hónap elején történt jóváhagyó teszten, így azt nem fogják használni. Ezek a tesztek magukban foglalják a szerkezet röntgenvizsgálatát, valamint fizikai terhelésnek is alávetik, hogy szimulálják azokat az erőket, amelyek a visszatéréskor és landoláskor érnék, mondta Steve Stich, a NASA Commercial Crew Programjának vezetője. Továbbá hozzátette, hogy a teszt során felmerült hiba a hővédőpajzs belsejével volt kapcsolatos, melyen sérülés nyomait vélték felfedezni. A SpaceX ennek köszönhetően egy másik hőpajzsot fog használni a Crew-5 Endurance nevű űrhajóján, mely ugyanezeken a teszteken fog átesni. Az indítást továbbra is szeptember elejére tervezik.

A hiba nem érinti a jelenleg az ISS-en tartózkodó Crew-4 űrhajó, a Freedom hőpajzsát. „Ennek a gyártása során nem merültek fel olyan problémák, mint az Endurance esetében” – mondta Stich. „Végigment ugyanezen a tesztsorozaton, ahol mindenféle terhelésnek alávetettük, és mindet sikeresen teljesítette, így a Freedom hőpajzsával kapcsolatban nincsenek aggályaink.”

A távolodó Endurance. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye