Hőpajzs csere a Crew Dragon űrhajón

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

A SpaceX kicseréli az Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajójuk hőpajzsát, miután az nem felelt meg az ellenőrzéseken. Ehhez a NASA hozzátette, hogy nem áll fenn hasonló probléma kockázata a jelenleg az állomáson tartózkodó Dragon űrhajón.

Az amerikai űrhivatal május 24-i újságíróknak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a SpaceX által a szeptember elejére tervezett Crew-5 küldetéshez épített hőpajzs szerkezete nem felelt meg a hónap elején történt jóváhagyó teszten, így azt nem fogják használni. Ezek a tesztek magukban foglalják a szerkezet röntgenvizsgálatát, valamint fizikai terhelésnek is alávetik, hogy szimulálják azokat az erőket, amelyek a visszatéréskor és landoláskor érnék, mondta Steve Stich, a NASA Commercial Crew Programjának vezetője. Továbbá hozzátette, hogy a teszt során felmerült hiba a hővédőpajzs belsejével volt kapcsolatos, melyen sérülés nyomait vélték felfedezni. A SpaceX ennek köszönhetően egy másik hőpajzsot fog használni a Crew-5 Endurance nevű űrhajóján, mely ugyanezeken a teszteken fog átesni. Az indítást továbbra is szeptember elejére tervezik.

A hiba nem érinti a jelenleg az ISS-en tartózkodó Crew-4 űrhajó, a Freedom hőpajzsát. „Ennek a gyártása során nem merültek fel olyan problémák, mint az Endurance esetében” – mondta Stich. „Végigment ugyanezen a tesztsorozaton, ahol mindenféle terhelésnek alávetettük, és mindet sikeresen teljesítette, így a Freedom hőpajzsával kapcsolatban nincsenek aggályaink.”

A távolodó Endurance. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye