Hozzáférhetővé vált a Bennu aszteroidából származó minta maradék része

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Jó hírrel szolgált a NASA, miszerint a Johnson Űrközpont szakemberei sikeresen eltávolították azt a két darab rögzítőelemet is, melyek megakadályozták a Bennu aszteroidából származó kőzetminta maradék részének kinyerését. Így végre megkezdődhetett a TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) robotkar mintavevő fejének teljes szétszerelése, hogy az OSIRIS-REx által hazajuttatott kőzet és por többi része is elérhetővé váljon. Amint láthatóvá válik az ömlesztett minta, elkészülnek a különféle nagy felbontású felvételek, majd következhet az eltávolítás és a mérés,  amellyel a csapat meghatározhatja a megszerzett Bennu-anyag teljes tömegét. Az első vizsgálatok eredményeiről korábbi cikkünkben olvashattok.

A tavaly októberi eltávolítási probléma megoldására két új, több részből álló szerszámot terveztek és gyártottak, melyek a TAGSAM fej további szétszerelését is támogatják. Az előállításhoz rozsdamentes (nem mágneses) acélt használtak, amely megfelel a tisztaszoba, és a biztonsági fülke (glovebox) szabványainak. „Azon túlmenően, hogy a tervezési kihívást az jelentette, hogy az aszteroida-minták tudományos értékének védelme érdekében csak azok megőrzésére jóváhagyott anyagokból dolgozhattak, ezeknek az új szerszámoknak a glovebox szűkös terében is használhatónak kellett lenniük, ami korlátozta a méretüket.” – mondta Dr. Nicole Lunning, az OSIRIS-REx Johnson Űrközpont kurátora.

Az OSIRIS-REx tudományos tartályának alján felhalmozódó részecskék. Forrás: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold
A beragadt rögzítőelemek eltávolítása. Készült: 2024.01.10. Forrás: NASA/Robert Markowitz

A rögzítőelemek eltávolításáról készült videót itt tudjátok megnézni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye