Hubble-felvétel a DART becsapódásáról

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A Hubble űrtávcső is nyomon követte a DART missziót, és egy olyan fotósorozatot készített az eseményről, mellyel megörökítette a Dimorphos aszteroida változásait. Az 545 kilogrammos eszköz 2022. szeptember 26-án csapódott bele szándékosan az űrsziklába annak tesztelésére, hogy képesek vagyunk-e megváltoztatni annak pályáját. Mint az később kiderült, a válasz: igen, a művelet során felszabaduló kinetikus energia kitérítette az aszteroidát addigi keringési pályájáról.

A Hubble által az ütközés után készített time-lapse ezzel kapcsolatban meglepő és figyelemre méltó változásokat mutat számunkra; a 21.000 km/h-val becsapódó DART több mint 900.000 kilogramm port „taszított” le az aszteroida felszínéről, a részecskék pedig összetett mintázatban szóródtak szét az elkövetkező napokban.

Forrás: ESA

A mozgókép az ütközés előtt 1,3 órával kezdődött. A felvételen a Didymos A és a Dimorphos (Didymos B) is a központi fényes ponton belül helyezkedik el. Ennek az az oka, hogy a két objektumot még a Hubble sem tudja külön-külön elénk tárni. A középponttól távolodó vékony, egyenes tüskéket (amelyek a későbbi felvételeken láthatók) az űrtávcső optikája okozza. A becsapódás utáni első felvétel nagyjából két órával az esemény után készült; a törmelék ekkor már kellő sebességgel távolodott, elég gyorsan ahhoz, hogy kikerüljön az aszteroida gravitációs vonzása alól. Körülbelül 17 órával az ütközés után a törmelék mintázata egy második szakaszba lépett. A kettős rendszeren belüli dinamikus kölcsönhatás elkezdte torzítani a kilövellés „kúp” alakú mintázatát. A Hubble ezt követően megfigyelte, amint a törmelék üstökösszerű csóvává alakult, majd azt is, ahogyan pár napra kettévált.

Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye