Hubble-felvétel a DART becsapódásáról

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A Hubble űrtávcső is nyomon követte a DART missziót, és egy olyan fotósorozatot készített az eseményről, mellyel megörökítette a Dimorphos aszteroida változásait. Az 545 kilogrammos eszköz 2022. szeptember 26-án csapódott bele szándékosan az űrsziklába annak tesztelésére, hogy képesek vagyunk-e megváltoztatni annak pályáját. Mint az később kiderült, a válasz: igen, a művelet során felszabaduló kinetikus energia kitérítette az aszteroidát addigi keringési pályájáról.

A Hubble által az ütközés után készített time-lapse ezzel kapcsolatban meglepő és figyelemre méltó változásokat mutat számunkra; a 21.000 km/h-val becsapódó DART több mint 900.000 kilogramm port „taszított” le az aszteroida felszínéről, a részecskék pedig összetett mintázatban szóródtak szét az elkövetkező napokban.

Forrás: ESA

A mozgókép az ütközés előtt 1,3 órával kezdődött. A felvételen a Didymos A és a Dimorphos (Didymos B) is a központi fényes ponton belül helyezkedik el. Ennek az az oka, hogy a két objektumot még a Hubble sem tudja külön-külön elénk tárni. A középponttól távolodó vékony, egyenes tüskéket (amelyek a későbbi felvételeken láthatók) az űrtávcső optikája okozza. A becsapódás utáni első felvétel nagyjából két órával az esemény után készült; a törmelék ekkor már kellő sebességgel távolodott, elég gyorsan ahhoz, hogy kikerüljön az aszteroida gravitációs vonzása alól. Körülbelül 17 órával az ütközés után a törmelék mintázata egy második szakaszba lépett. A kettős rendszeren belüli dinamikus kölcsönhatás elkezdte torzítani a kilövellés „kúp” alakú mintázatát. A Hubble ezt követően megfigyelte, amint a törmelék üstökösszerű csóvává alakult, majd azt is, ahogyan pár napra kettévált.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye