Hubble méretű űrteleszkópot épít Kína

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Hubble méretű űrtávcsövet épít Kína, az új moduláris űrállomás programjuk részeként. A 2.5 milliárd pixeles felbontású és 2 méter átmérőjű főtükörrel rendelkező távcsövet 2024-ben szeretnék indítani az új űrállomással megegyező Föld körüli pályára, és képes lenne automatikusan dokkolni is rá. Erre azért van szükség, hogy a teleszkópot könnyen tudják javítani az űrállomásról űrséták segítségével, és így az újratankolás is lehetséges. A távcső 300-szor nagyobb területet lenne képes vizsgálni a Hubble-nél a látható fény és ibolyántúli tartományokban. A teleszkóp neve „Hszüntien”, vagyis „Égi Megfigyelő” lenne, és 10 évig üzemelne. Hírek szerint az országban különböző pontjain már zajlik annak a 4 tudományos központnak az építése, ahol majd a leendő űrteleszkóp megfigyeléseit dolgozzák fel.

Kína űrprogramja nagy ütemben halad: információk szerint április 29-én indul az új űrállomásuk első modulja, a Tienho, amit a napokban már a CZ-5B rakéta áramvonalazó kúpja alá is behelyeztek a felkészítés egyik utolsó részeként. Ezt követi még idén két teherhajó indítás, illetve két emberes Sencsou-út is, amikor az űrhajósok 3-3 hónapot töltenek majd a Tienho fedélzetén.

A teleszkóp látványterve

Forrás: CSNA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye