Hubble űrteleszkóp: Folytatódik a hibaelhárítás

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

Ahogy mi is írtuk két héttel ezelőtt, a Hubble űrteleszkóp június 13-a óta van biztonsági üzemmódban, és nem végez megfigyeléseket a tudományos műszereket vezérlő számítógépes rendszer váratlan leállása miatt. A szakemberek azóta többször is próbálták a tartalék memóriamodulra való átállást – ezt az öregedő egységet gyanították a hiba okának -, azonban ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Eközben teszteket is végeztek a teljes számítógépes rendszer tartalékján is (a Hubble majdnem mindegyik komponense rendelkezik redundanciával), és hasonló hibákba ütköztek: sem írni, sem olvasni nem tudják az adatokat a memóriamodulokban.

A probléma forrása az ún. Science Instrument Command and Data Handling (SI C&DH) egységben van, ez tartalmazza a tudományos műszereket irányító számítógépes rendszert. A földi irányítás szakemberei jelenleg az ebben egységben lévő Command Unit / Science Data Formatter (CU / SDF) eszközt vizsgáljak, ami felelős az adatok formázásáért és küldéséért. Ezen kívül egy tápfeszültség-szabályozót is vizsgálnak, amit arra terveztek, hogy biztosítsa a tudományos eszközöket vezérlő számítógép hardverének egyenletes feszültségellátását.

Amennyiben a hiba ezeknek a rendszereknek az egyikében van, úgy egy nagyon bonyolult és kockázatos művelet révén tudnák csak átváltani a rendszereket és kiküszöbölni a hibát, ugyanis ebben az esetben az űrteleszkóp összes másik hardverét át kell kapcsolni.

A NASA közleménye szerint tegnap már sikeresen befejezték ennek a műveletnek az előkészítését és tesztelését, és várhatóan jövő héten kerül sor a tartalékrendszerre való teljes átállásra.

2008-ban egyszer már sor került egy hasonló esetre, akkor szintén a CU/SDF eszköz meghibásodása miatt álltak át a tartalékrendszerre, és a Hubble tovább tudta folytatni a tudományos munkát. Ezt az egységet 2009-ben cserélték ki az utolsó szerviz küldetésen (STS-125).

A Hubble teleszkóp kibocsátása 1990. április 25-én a Discovery űrsiklóból

A Hubble teleszkópot az 1990-es felbocsátása óta 5 alkalommal látogatta meg szerviz küldetés, ezekről részletesen az alábbi cikkekben írtunk:

Az űrrepülőgép-program – STS-31, a Hubble felbocsátása

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (1.rész)

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (2.rész)

STS-82 – A második Hubble szerviz küldetés

STS-103 – A harmadik Hubble szerviz küldetés

STS-109 – A negyedik Hubble szerviz küldetés

STS-125 – Az ötödik, és egyben utolsó Hubble szerviz küldetés

Dark mode powered by Night Eye