Hubble űrteleszkóp: Folytatódik a hibaelhárítás

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Ahogy mi is írtuk két héttel ezelőtt, a Hubble űrteleszkóp június 13-a óta van biztonsági üzemmódban, és nem végez megfigyeléseket a tudományos műszereket vezérlő számítógépes rendszer váratlan leállása miatt. A szakemberek azóta többször is próbálták a tartalék memóriamodulra való átállást – ezt az öregedő egységet gyanították a hiba okának -, azonban ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Eközben teszteket is végeztek a teljes számítógépes rendszer tartalékján is (a Hubble majdnem mindegyik komponense rendelkezik redundanciával), és hasonló hibákba ütköztek: sem írni, sem olvasni nem tudják az adatokat a memóriamodulokban.

A probléma forrása az ún. Science Instrument Command and Data Handling (SI C&DH) egységben van, ez tartalmazza a tudományos műszereket irányító számítógépes rendszert. A földi irányítás szakemberei jelenleg az ebben egységben lévő Command Unit / Science Data Formatter (CU / SDF) eszközt vizsgáljak, ami felelős az adatok formázásáért és küldéséért. Ezen kívül egy tápfeszültség-szabályozót is vizsgálnak, amit arra terveztek, hogy biztosítsa a tudományos eszközöket vezérlő számítógép hardverének egyenletes feszültségellátását.

Amennyiben a hiba ezeknek a rendszereknek az egyikében van, úgy egy nagyon bonyolult és kockázatos művelet révén tudnák csak átváltani a rendszereket és kiküszöbölni a hibát, ugyanis ebben az esetben az űrteleszkóp összes másik hardverét át kell kapcsolni.

A NASA közleménye szerint tegnap már sikeresen befejezték ennek a műveletnek az előkészítését és tesztelését, és várhatóan jövő héten kerül sor a tartalékrendszerre való teljes átállásra.

2008-ban egyszer már sor került egy hasonló esetre, akkor szintén a CU/SDF eszköz meghibásodása miatt álltak át a tartalékrendszerre, és a Hubble tovább tudta folytatni a tudományos munkát. Ezt az egységet 2009-ben cserélték ki az utolsó szerviz küldetésen (STS-125).

A Hubble teleszkóp kibocsátása 1990. április 25-én a Discovery űrsiklóból

A Hubble teleszkópot az 1990-es felbocsátása óta 5 alkalommal látogatta meg szerviz küldetés, ezekről részletesen az alábbi cikkekben írtunk:

Az űrrepülőgép-program – STS-31, a Hubble felbocsátása

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (1.rész)

STS-61 – Az első Hubble szerviz küldetés (2.rész)

STS-82 – A második Hubble szerviz küldetés

STS-103 – A harmadik Hubble szerviz küldetés

STS-109 – A negyedik Hubble szerviz küldetés

STS-125 – Az ötödik, és egyben utolsó Hubble szerviz küldetés

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye