HUNOR-program: lezajlott az űrhajósjelöltek izolációs tréningje is

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

A hatnapos gyakorlat célja az űrutazással járó kihívásokra való felkészítés volt.

Újabb szakasz ért ma véget a HUNOR-program négy űrhajósjelöltjének alapképzésében. Ahogy a HUNOR – Magyar Űrhajós Program közleményéből kiderült, a Terrorelhárítási Központ és a Semmelweis Egyetem szakértői által létrehozott, március 23-29-ig tartó tréning a jelöltek számára ismeretlen helyszínen, a külvilágtól és külső hatásoktól teljesen elzárt környezetben zajlott, ezáltal elérve a megfelelő pszichológiai hatást.

Fotó: HUNOR-Program
Fotó: HUNOR-Program

A tréninghez egy 48 m²-es konténerlétesítményt „rendeztek be” a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló feltételek alapján, a különböző feladatok elvégzéséhez pedig kevés erőforrást biztosítottak a szervezők. A jelölteknek a szimulált űrbéli körülményeknek megfelelően kellett kialakítaniuk a napi rutint, a mindennapi munkavégzést, a tisztálkodást és az étkezést is. Külön munkaterületeken zajlott a tudományos kísérletek modellezése, de rendelkezésre állt egy közösségi tér, illetve egy különálló rész az edzésekhez is. Még külön alvókörlet és egy hangszigetelt pszichológiai szoba is kialakításra került. 

Fotó: HUNOR-Program

A négy jelölt sikeresen teljesítette a megadott tudományos és gyakorlati feladatokat, így betekintést nyerhettek, hogy mi várhat rájuk azon egy hónapos kutató misszió során, amit egyikük az ISS-en fog tölteni. „Olyan tudományos feladatokat szimuláltak, mint gyógyszer- és anyagtudományi kísérlet, 3D-nyomtatás, valamint rádiótechnikai és áramlástani folyadékkísérlet. A szimulációs gyakorlatok bizonytalansági és vészhelyzeti elemeket is tartalmaztak, így a jelölteknek a másodperc töredéke alatt kellett döntéseket hozniuk” – áll a közleményben. 

A TEK kiképzőtisztje mint parancsnok koordinálta a feladatokat és felügyelte a jelöltek mentális állapotát, az alvásmegvonásra és stresszhelyzetekre adott reakciókat, eközben a háttérben a többi szakember egy irányítóközpontból folyamatosan, a nap 24 órájában nyomon követte a jelöltek fizikai és pszichológiai állapotát.

Fotó: HUNOR-Program
Fotó: HUNOR-Program


A négy űrhajósjelölttel február elején volt alkalmunk exkluzív interjút készíteni, amit az alábbi linken nézhettek meg:

Dark mode powered by Night Eye