Idei kilencedik sikeres küldetését teljesítette a SpaceX a Starlink 4-9 misszióval

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Az év kilencedik hetében a SpaceX idei kilencedik rakétaindítását hajtotta végre a Starlink 4-9 keretében. A mai küldetésen a Falcon-9 B1060 rakéta startolt el az LC-39A indítóállásról Cape Canaveral-ből, rakterében 47 műholddal. A hordozó magyar idő szerint 15:25-kor emelkedett el.

A 11. küldetését végrehajtó rakéta ezúttal is dél-keleti irányban, a Bahama-szigetek felé kezdte meg útját. Az emelkedés és a fokozatszétválás is rendben lezajlott, és jelen sorok írásakor is zajlik még az ún. „coast phase”, azaz keringési fázis a második fokozattal, rajta pedig a 47 Starlink egységgel. A felbocsátott műholdak 53,2° inklinációjú pályára állnak majd, és 307×313 kilométeres keringési magasságban válnak le a második fokozatról, hogy megkezdjék további, már önálló pályaemelő manővereiket. 

A Falcon-9 első fokozata a sikeres szétválás után ismét tökéletes visszatérést és leszállást hajtott végre a két hónapos karbantartási munkák után visszatérő Just Read The Instructions drónhajóra, ami 640 km-re várakozott Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. Ez a harmadik olyan hordozórakéta, mely már a 11. sikeres küldetését teljesítette. A rakéta áramvonalazó raktérborításai is már újrahasznált egységek voltak, az egyik fél a harmadik, a másik már negyedik indítását abszolválta. 

A következő SpaceX-indításra sem kell sokat várni, ugyanis március 8-án kedden kerülhet sor a Starlink 4-10 küldetésre, szintén Cape Canaveral-ből. Erre a hónapra összesen öt indítást tűzött ki a cég, így a tervek szerint minden héten legalább egy küldetést hajtanak majd végre. 

Fotó: Jenny Hautmann (@JennyHPhoto)

A Just Read The Instructions fedélzetén a 11. sikeres küldetését teljesítő Falcon-9. Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye