Idén befejeződik a Proton rakéták gyártása

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

2022-ben befejeződik a Proton-M nehézrakéták gyártása, közölte a Roszkoszmosz. Jelenleg 10 db hordozó áll már készen a gyártó Hrunyicsev Gépgyár moszkvai telephelyén és Bajkonurban, és még 4 db gyártása zajlik, amit még idén befejeznek. Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője szerint a Protonokat még 4 évig használják Bajkonurban, azután az Angara-A5 továbbfejlesztett variánsát, az Angara-A5M-et állítják szolgálatba. Az A5M bemutatkozására 2024-ben kerülhet sor, Vosztocsnijból. Arról nem szól a közlemény, hogy még hány Proton indításra van megrendelés, de eddig kb. 7-8 küldetést erősítettek meg hivatalosan.

A Proton az egyik legrégebb óta használt rakéta a világon, az első startra 1965-ben került sor, azóta 427 alkalommal alkalommal indították a különböző variánsait. Proton rakétával bocsátották fel a szovjet/orosz űrállomásokat, illetve a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljainak a nagyrészét is, így pár év múlva tényleg egy legendás hordozótól búcsúzhatunk el.

Egy Proton rakéta indítása Bajkonurból

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye