Idén befejeződik a Proton rakéták gyártása

Kapcsolódó

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Mars Odyssey űrszonda kezd kifogyni az üzemanyagból

A 2001-ben indított Mars Odyssey több mint 94 000...

Új bizonyíték támasztja alá a Vénusz aktív vulkanizmusát

A Magellan űrszonda adatai alapján először sikerült közvetlen geológiai bizonyítékot találni vulkáni aktivitásra a Vénuszon

Nagyüzem a SpaceX-nél: két sikeres Falcon-9 indítás öt órán belül

Továbbra is külön ligában játszik a hawthorne-i cég a...

A nap képe #1048 /Starship fejlesztés/ – SN15

Az SN15, a harmadik generációs prototípusok első tagja 2021....

2022-ben befejeződik a Proton-M nehézrakéták gyártása, közölte a Roszkoszmosz. Jelenleg 10 db hordozó áll már készen a gyártó Hrunyicsev Gépgyár moszkvai telephelyén és Bajkonurban, és még 4 db gyártása zajlik, amit még idén befejeznek. Dimitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője szerint a Protonokat még 4 évig használják Bajkonurban, azután az Angara-A5 továbbfejlesztett variánsát, az Angara-A5M-et állítják szolgálatba. Az A5M bemutatkozására 2024-ben kerülhet sor, Vosztocsnijból. Arról nem szól a közlemény, hogy még hány Proton indításra van megrendelés, de eddig kb. 7-8 küldetést erősítettek meg hivatalosan.

A Proton az egyik legrégebb óta használt rakéta a világon, az első startra 1965-ben került sor, azóta 427 alkalommal alkalommal indították a különböző variánsait. Proton rakétával bocsátották fel a szovjet/orosz űrállomásokat, illetve a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljainak a nagyrészét is, így pár év múlva tényleg egy legendás hordozótól búcsúzhatunk el.

Egy Proton rakéta indítása Bajkonurból

Dark mode powered by Night Eye