Idén harmadjára emelkedett el a Kuajcsou-1A hordozó

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Kína elindította idei harmadik Kuajcsou-1A rakétáját, melyre magyar idő szerint ma hajnalban, 05:20-kor került sor. A start helyszíne a márciusi küldetéshez hasonlóan a Csiücsüan Űrközpont volt, ahogyan a hasznos teher is megegyezett, hiszen ezúttal is a Tienmu-1 meteorológiai konstellációhoz tartozó műholdak kaptak helyet a kis teherbírású, szilárd hajtóanyagú hordozó rakterében. A szatellitek a 07, 08, 09, 10 számmal lettek ellátva, innen a küldetés elnevezése is: Tienmu-1 07-10.

Az első két egységet idén januárban állították pályára egy Ceres-1 rakétával, a 03-06 jelűek pedig szintén egy Kuajcsou-1A segítségével jutottak el az űrbe. A mostani indítás sikerének köszönhetően így már összesen 10 űreszközt számlál a konstelláció, melynek tagjai a légköri környezet elemeit és jelenségeit térképezik fel az ionoszféráról készített háromdimenziós felvételek felhasználásával.

A Kuajcsou-1A számára ez volt 2023-ban a harmadik repülés, összességében pedig a 21. misszió, melyből 19 zárult sikerrel.

Forrás: CASC/Weibo
Dark mode powered by Night Eye