Így fest a Mars horizontja az Odyssey űrszonda szemével

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A NASA Odyssey űreszköze, mely 22 éve vizsgálódik a Mars körül, nem mindennapi felvételekkel ajándékozta meg a kutatókat. A szonda egy sor panorámaképet készített, szám szerint 10-et, amiket összeillesztve egy új, és nem mellesleg lenyűgöző kép tárul elénk a Vörös Bolygóról, és amely segíthet a tudósoknak további ismereteket szerezni a planéta légköréről.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU

Az Odyssey ez év májusában készítette a felvételeket kb. 400 km magasságból, ami nagyjából megegyezik azzal az értékkel, mint amilyen magasságban az Nemzetközi Űrállomás kering bolygónk körül. A képek rögzítéséhez az űrszonda THEMIS névre hallgató infravörös kameráját hívták segítségül a JPL és a Lockheed Martin szakemberei, akik mintegy három hónapot töltöttek a megfigyelések tervezésével. Mivel maga a THEMIS nem képes a forgásra, a kamera szögének változtatásához az űreszköz irányát kellett módosítani. Ennek köszönhetően kis híján 90 fokos mozgatásra volt szükség, miközben biztosítania kellett, hogy az Odyssey napelemtábláit továbbra is elérje a Nap fénye, vigyázva az érzékeny berendezésekre, melyek túlmelegedhetnek. Így tehát a legegyszerűbbnek tűnő megoldást alkalmazták, amikor is az orbiter antennája nem a Föld irányába néz, aminek negatív hozadéka, hogy több órán át nem tudtak kommunikálni a szondával.

A műszer melegre való érzékenysége lehetővé teszi, hogy a bolygó felszínén lévő jeget, kőzeteket, homokot és port, valamint a hőmérséklet-változásokat feltérképezze. Ha pedig képesek vagyunk megfigyelni, hogy a vízjégből álló felhők és a por rétegei hol helyezkednek el egymáshoz viszonyítva, akkor javítani tudjuk a Mars légkörével kapcsolatos eddig ismert modelleket.

A küldetés során a Phobos is lencsevégre került. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye