Így készül az Artemis-2 személyzete a Hold körüli küldetésre

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Christina Koch, Reid Wiseman, Victor Glover és Jeremy Hansen, tehát az Artemis-2 személyzete folyamatos, különböző felkészítéseken vesz részt, hogy a megfelelő tudással vághassanak neki missziójuknak. Az űrhajósok még augusztusban befejezték a képzés ún. alapszakaszát, mely megalapozta az összes SLS- és Orion-rendszer ismeretét. Ennek köszönhetően megkezdődhetett a utóbbi, tehát az Orion személyzeti moduljának részletesebb megismerése. Ez a tevékenység magába foglalta azon eljárások végrehajtását is, amiket a repüléshez és az űrhajó rendszereinek megfigyeléséhez fognak használni.

A múlt hónapban, azaz szeptemberben Koch és Hansen más űrhajósokkal karöltve részt vett egy geológiai képzésen, melynek helyszíne a kanadai Mistastin-kráter volt. Utóbbit a Föld egyik olyan területeként tartják számon, ami leginkább hasonlít a Hold felszínére. Az Artemis-2 duója a tanfolyam során demonstrálta a mintavételi technikákat, továbbá gyakorolták a geológiai jellegzetességek azonosítását és fényképezését is. Felmerülhet a kérdés, hogy mi haszna mindennek, ha az asztronauták nem fognak landolni égi kísérőnkön? Nos ez a tréning segített felkészülni a küldetésük során végzett kulcsfontosságú megfigyelésekre, valamint a jövőbeli Artemis személyzet számára is fontos információkkal szolgálhat.

Forrás: CSA

A teljes csapat ezenfelül részt vett egy próbanapon is a Kennedy Űrközpontban, melynek alkalmával lépésről lépésre elgyakoroltak minden olyan műveletet, amit majd a tényleges indítás napján is el kell végezniük. Erről korábbi cikkünkben olvashattok.

Az október is hasonlóan tartalmasnak ígérkezik a személyzet számára, hiszen megkezdődtek a szimulátor segítségével végzett gyakorlatok is. Emellett részletesen megtanulják, hogyan használják a kabin belsejében lévő kamerákat, hogy fényképeket készítsenek az űrhajóban végzett tevékenységükről, és dokumentálják a Föld és a Hold látványát. Természetesen az orvosi képzés sem maradhat el, ami kellő felkészültséget ad egy esetlegesen felmerülő egészségügyi helyzet kezelésére.

Az elkövetkező hónapok tevékenységei a Földre való visszatérésre és az azt követő kiemelésre fognak összpontosítani, ahol is felkészülnek az űrhajóból történő normál, illetve vészkijutásra is.

Reid Wiseman (elöl) és Jeremy Hansen szimulátoros edzésen. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye