Immáron öt darab iROSA napelemmel rendelkezik az ISS

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Steve Bowen és Woody Hoburg sikeresen teljesítették tegnapi űrsétájukat, melynek során felszerelték a Nemzetközi Űrállomás ötödik iROSA (International Space Station Roll-Out Solar Array) napelemét is. Összességében ez volt a 264. űrséta az űrállomás összeszerelésének, korszerűsítésének és karbantartásának támogatására.

A duó magyar idő szerint 15:15-kor kezdte meg teendőit; Bowen (EV1), aki az űrsétát vezette, piros csíkkal ellátott szkafandert viselt, míg Hoburg (EV2) jelöletlen űrruhában végezte feladatait. A 6 óra 3 percig tartó művelet alkalmával az űrhajósok sikeresen teljesítették az összes célkitűzést, melyek az iROSA telepítésére irányultak, továbbá előkészítő munkálatokat is végrehajtottak annak érdekében, hogy megalapozzák a hatodik napelem felszerelését. Utóbbira június 15-én kerül sor, amit szintén Bowen és Hoburg fog abszolválni.

Az új tömbök mérete 18,2 m x 6 méter, és valamivel több mint a felét árnyékolják be az eredeti napelemeknek, melyek kb. 34 méter hosszúak, és 12 méter szélesek. Mindegyik új iROSA több mint 20 kilowatt villamos energiát termel, és ha az összeset telepítették, 30%-kal nagyobb energiatermelést tesznek lehetővé, mint az állomás jelenlegi tömbjei.

Dark mode powered by Night Eye