Immáron öt darab iROSA napelemmel rendelkezik az ISS

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Steve Bowen és Woody Hoburg sikeresen teljesítették tegnapi űrsétájukat, melynek során felszerelték a Nemzetközi Űrállomás ötödik iROSA (International Space Station Roll-Out Solar Array) napelemét is. Összességében ez volt a 264. űrséta az űrállomás összeszerelésének, korszerűsítésének és karbantartásának támogatására.

A duó magyar idő szerint 15:15-kor kezdte meg teendőit; Bowen (EV1), aki az űrsétát vezette, piros csíkkal ellátott szkafandert viselt, míg Hoburg (EV2) jelöletlen űrruhában végezte feladatait. A 6 óra 3 percig tartó művelet alkalmával az űrhajósok sikeresen teljesítették az összes célkitűzést, melyek az iROSA telepítésére irányultak, továbbá előkészítő munkálatokat is végrehajtottak annak érdekében, hogy megalapozzák a hatodik napelem felszerelését. Utóbbira június 15-én kerül sor, amit szintén Bowen és Hoburg fog abszolválni.

Az új tömbök mérete 18,2 m x 6 méter, és valamivel több mint a felét árnyékolják be az eredeti napelemeknek, melyek kb. 34 méter hosszúak, és 12 méter szélesek. Mindegyik új iROSA több mint 20 kilowatt villamos energiát termel, és ha az összeset telepítették, 30%-kal nagyobb energiatermelést tesznek lehetővé, mint az állomás jelenlegi tömbjei.

Dark mode powered by Night Eye