IMPERIAL: a 3D nyomtatás új dimenziója az űrben

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Az Európai Űrügynökség számára gyártott új 3D-nyomtatót kifejezetten az űrben való használatra fejlesztették ki. Az eszköz segítségével korlátlan méretű, magas minőségű polimer alkatrészek nyomtatása vált lehetővé.

Az „additív gyártás” néven is ismert technológia alapvető fontosságú a mélyűri, emberes küldetésekhez. Ezt a nyomtatót úgy tervezték, hogy súlytalanságban is működjön, vagyis a Földön való felhasználás során akár fejjel lefelé is képes dolgozni. Kifejezetten a „Földön kívüli” gyártást szem előtt tartva az eszköz lehetővé teszi a jövő űrkutatói számára, hogy szükség esetén a helyszínen állítsanak elő különböző szerkezeteket, szerszámokat és pótalkatrészeket.

A projektet a németországi OHB által vezetett konzorcium valósította meg, a 3D nyomtatót pedig a németországi Azimut Space, az írországi Athlone Institute of Technology és a portugáliai BEEVERYCREATIVE fejlesztette ki. Most, hogy a földi prototípus elkészült, a következő lépés a Nemzetközi Űrállomáson történő tesztelés lesz.

Az IMPERIAL 3D nyomtató. Forrás: BEEVERYCREATIVE

Dark mode powered by Night Eye