India 2040-re tűzte ki, hogy embereket juttat a Holdra

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

India egy űrállomás, egy Vénusz orbiter, és egy marsi leszállóegység terveit is felvázolta.

India 2040-re űrhajósokat kíván a Holdra küldeni, és a következő évtized közepén egy űrállomást építeni – közölte az indiai kormány kedden. A bejelentésre egy, a Narendra Modi indiai miniszterelnök által vezetett magas szintű találkozót követően került sor az indiai Gaganján személyzetes űrrepülési küldetés előrehaladásának értékelésére. „A miniszterelnök utasítása szerint Indiának most új és ambiciózus célokat kell kitűznie, ideértve a „Bharatiya Antariksha állomás” (indiai űrállomás) létrehozását 2035-ig, és az első indiai űrhajós Holdra küldését 2040-ig” – áll a kormány közleményében. Eközben a NASA jelenleg 2025 decemberét célozta meg, hogy az Artemis-program keretében embereket indítson a Hold déli-sarkára. Az USA egyik legnagyobb riválisa, Kína is bejelentette, hogy 2030 előtt két űrhajóst kíván a Holdra küldeni.
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) jelenleg a személyzet nélküli Flight Test Vehicle Abort Mission-1-re (TV-D1) készül. A rövid távú repülést a Satish Dhawan Űrközpontból, indiai idő szerint október 21-én tervezik végrehajtani. A teszt során a vészmegszakító rendszert fogják tesztelni, ezután a személyzeti modul ejtőernyővel fog leereszkedni a Sriharikota partjaitól körülbelül 10 kilométerre lévő Bengáli-öbölbe.

Forrás: ISRO

A találkozón kiemelték a  Csandraján-3 holdszonda és az Aditja-L1 napkutató szonda elindításával kapcsolatos indiai sikereket. A nyilatkozat emellett számos jövőbeli tervet vázol fel a Holdon túli indiai űrkutatási törekvésekre vonatkozóan. Az űrkutatási minisztérium ütemtervet fog kidolgozni a holdkutatáshoz, mely magába foglalja a Csandraján küldetések sorozatát, a Next Generation Launch Vehicle (NGLV) kifejlesztését, egy új indítóállás megépítését, emberközpontú laboratóriumok és a hozzá kapcsolódó technológiák felállítását. A miniszterelnök mindemellett a bolygóközi küldetések megvalósítására is utasításokat adott ki, ideértve egy Vénusz-orbiter és egy marsi leszállóegység létrehozását. India 2013-ban indította el első ilyen típusú küldetését, a Mars Orbiter Mission-t (MOM) a Vörös Bolygóra, ami 2014 szeptemberében állt Mars körüli pályájára, és csaknem nyolc évig működött. India idén is bevezetett olyan reformokat, amelyek célja a magánszféra űrszektorban való részvételének növelése és a globális tőke vonzása.

Az LVM-3 rakéta felszáll a Satish Dhawan Űrközpontból 2023. július 14-én, hogy a Holdra jutassa a Csandraján-3 holdszondát. Forrás: ISRO
Dark mode powered by Night Eye