India 2040-re tűzte ki, hogy embereket juttat a Holdra

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

India egy űrállomás, egy Vénusz orbiter, és egy marsi leszállóegység terveit is felvázolta.

India 2040-re űrhajósokat kíván a Holdra küldeni, és a következő évtized közepén egy űrállomást építeni – közölte az indiai kormány kedden. A bejelentésre egy, a Narendra Modi indiai miniszterelnök által vezetett magas szintű találkozót követően került sor az indiai Gaganján személyzetes űrrepülési küldetés előrehaladásának értékelésére. „A miniszterelnök utasítása szerint Indiának most új és ambiciózus célokat kell kitűznie, ideértve a „Bharatiya Antariksha állomás” (indiai űrállomás) létrehozását 2035-ig, és az első indiai űrhajós Holdra küldését 2040-ig” – áll a kormány közleményében. Eközben a NASA jelenleg 2025 decemberét célozta meg, hogy az Artemis-program keretében embereket indítson a Hold déli-sarkára. Az USA egyik legnagyobb riválisa, Kína is bejelentette, hogy 2030 előtt két űrhajóst kíván a Holdra küldeni.
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) jelenleg a személyzet nélküli Flight Test Vehicle Abort Mission-1-re (TV-D1) készül. A rövid távú repülést a Satish Dhawan Űrközpontból, indiai idő szerint október 21-én tervezik végrehajtani. A teszt során a vészmegszakító rendszert fogják tesztelni, ezután a személyzeti modul ejtőernyővel fog leereszkedni a Sriharikota partjaitól körülbelül 10 kilométerre lévő Bengáli-öbölbe.

Forrás: ISRO

A találkozón kiemelték a  Csandraján-3 holdszonda és az Aditja-L1 napkutató szonda elindításával kapcsolatos indiai sikereket. A nyilatkozat emellett számos jövőbeli tervet vázol fel a Holdon túli indiai űrkutatási törekvésekre vonatkozóan. Az űrkutatási minisztérium ütemtervet fog kidolgozni a holdkutatáshoz, mely magába foglalja a Csandraján küldetések sorozatát, a Next Generation Launch Vehicle (NGLV) kifejlesztését, egy új indítóállás megépítését, emberközpontú laboratóriumok és a hozzá kapcsolódó technológiák felállítását. A miniszterelnök mindemellett a bolygóközi küldetések megvalósítására is utasításokat adott ki, ideértve egy Vénusz-orbiter és egy marsi leszállóegység létrehozását. India 2013-ban indította el első ilyen típusú küldetését, a Mars Orbiter Mission-t (MOM) a Vörös Bolygóra, ami 2014 szeptemberében állt Mars körüli pályájára, és csaknem nyolc évig működött. India idén is bevezetett olyan reformokat, amelyek célja a magánszféra űrszektorban való részvételének növelése és a globális tőke vonzása.

Az LVM-3 rakéta felszáll a Satish Dhawan Űrközpontból 2023. július 14-én, hogy a Holdra jutassa a Csandraján-3 holdszondát. Forrás: ISRO
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye