India holdi minták visszahozatalát tervezi

Kapcsolódó

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Hivatalos sajtótájékoztatón is bemutatták Magyarország következő kutatóűrhajósát

Kapu Tibort és a tartalék kutatóűrhajóst, Cserényi Gyulát a...

India a Csandraján-3 misszió sikerén felbuzdulva újabb terveket szövöget, mely holdi minták visszahozatalára irányul. A Csandraján-4 indítására legkorábban 2028-ban kerülhet sor, amihez két rakétát és négy darab űreszközt használnak majd, így egy eléggé összetett küldetésről van szó. Az érintett hordozók a PSLV és az LVM-3 lesznek, előbbi feladata az ún. Transfer Module (TM) és Re-entry Module (RM) űrbe juttatása, utóbbi rakterében pedig a Lander Module (LM) és az Ascender Module (AM) kap majd helyet.

A szállításért (TM), és a visszatérésért felelős modul (RM) Hold körüli pályára áll, míg a leszálló (LM), és a felszálló modul (AM) a felszínt célozza meg. Jelen tervek szerint az ott végrehajtott műveletek egyetlen holdi nap alatt zajlanak majd le, a begyűjtött mintákat pedig egy robotkar segítségével „kapja” meg az AM, ami aztán Hold körüli pályára indul, hogy ott találkozzon a TM-mel. Még mielőtt a szállítómodul elindulna bolygónk irányába, megtörténik a minták áthelyezése az RM modulba, majd miután együtt megérkeznek a Föld közelébe, utóbbi leválik, hogy a rakomány hazahozatalával befejezze a küldetést.

Mivel a Csandraján-4 profilja holdkörüli pályán történő randevú- és dokkolási technikákat alkalmaz, a jövőbeni, személyzettel végrehajtott holdi missziókhoz is fontos tapasztalatokat nyerhetnek. Az űrhajósok Holdra juttatását 2040-re, egy bázis létrehozását pedig 2047-re tervezik.

LVM-3 indítás. Forrás: ISRO
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye