India is egyre jobban aggódik a növekvő Starlink-műholdflotta miatt

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Nem rég arról számoltunk be, hogy Kína az egyre telítettebb alacsony Föld körüli pálya (és nem titkoltan a SpaceX Starlink-műholdjai) miatt a jövőben nyíltabb kommunikációt szeretne abból a célból, hogy elkerüljék két műhold vagy egyéb objektum túl közeli elhaladását egymáshoz képest. A napokban India is csatlakozott azon táborhoz, akik egyre nagyobb aggodalommal figyelik az egyre növekvő Starlink-konstellációt. Az ISRO, azaz az Indiai Űrhivatal közleményében és prezentációjában a műholdflotta jelentette kockázatról ír, illetve azt is megjegyzik, hogy a tavalyi évben 19 alkalommal kellett kitérő manővert végrehajtaniuk valamelyik műholdjukkal, hogy elkerüljenek egy potenciális biztonsági határon belüli elhaladást. Ezek közül 14 esetben alacsony Föld körüli pályán, 5 alkalommal pedig geostacionárius pályán kellett pályamódosítást végrehajtani.

Mivel az Starlink és az indiai műholdak többsége kb. 550 km-es pályán kering, az ISRO 574 km-es magasságra módosította saját szatellitjeinek keringési pályáját. Emellett azt is sérelmezik, hogy ezen keringési pálya telítettsége miatt csökken az indítási időablak, szűkülnek a felbocsátási lehetőségek.

Várhatóan a hasonló aggályos hangvételű közlemények vagy prezentációk száma növekedni fog a jövőben, ahogy a SpaceX műholdflottája is gyarapodik, így egyre inkább szükségessé válik a különböző cégek és állami hivatalok közötti egyeztetés és kooperáció annak érdekében, hogy ne alakuljon ki katasztrofális körülmény bolygónk közvetlen közelében.

Dark mode powered by Night Eye