India: Még idén indulhat a Chandrayaan-3 a Holdra, az Aditya-1 pedig a Nap köré

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A koronavírus-járvány miatti tavalyi lassú év után idén úgy tűnik, hogy az Indiai Űrkutatási Szervezet több izgalmas küldetést is indíthat. Új hírek szerint még 2022 augusztusában elindulhat a a Csándráján-3 (Chandrayaan-3) misszió a Holdra egy GSLV MKIII rakétával. Az előző küldetés, a 2019-es Chandrayaan-2 (Csándráján-2) sikertelenül végződött, ugyanis a Vikram leszállóegység a Hold felszínébe csapódott. A Csándráján-3 ezt a missziót ismétli meg, remélhetőleg ezúttal sikeresen – a leszállóhely újból a Hold déli sarka lesz.

A Csándráján-3 látványterve

Sreedhara Somanath, az ISRO nemrégen kinevezett új vezetője India első napszondájáról, az Aditya-1 küldetésről is beszélt, aminek a felkésztése a tervek szerint zajlik, és a jelenlegi állás szerint még idén szeptemberben-októberben indulhat – ha esetleg csúszásra kerül sor, akkor 2023 március a céldátum. A napszonda 7 tudományos műszerrel, a Nap-Föld rendszer L1 pontjáról fogja vizsgálni a Napot, az indításhoz pedig a PSLV hordozót használják majd.

Az Aditya-1 napszonda felépítése és tudományos műszerei

Idén még a leendő emberes űrprogram és űrhajó, a Gaganyaan előkészítése is zajlik: 2022-ben két küldetésmegszakítási tesztet is terveznek végrehajtani a GSLV MKIII rakétának egy speciális változatával – ezeken egy indítás közben vészhelyzetet szimulálnak majd, és élesben tesztelik az űrhajó mentőrendszerét. Az első ilyen tesztre várhatóan még az év első felében kerül sor, bár az nem tisztázott, hogy a Gaganyaan űrhajó is elkészül-e addig. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, 2023-ban következhet az első, egyelőre űrhajósok nélküli küldetés.

A GSLV MKIII egy korábbi startja

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye