India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és a Prágján rovert a Holdra vitte.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) hétfőn egy meglepő bejelentésben közölte, hogy a Csandraján-3 küldetés meghajtásáért és manőverezésért felelős modulját kimozdította a Hold körüli pályájáról és magas Föld körüli pályára állította egy bónuszküldetés céljából. Az ISRO szerint az új kísérlet olyan technológiákat mutat be, amelyek segítségével az indiai tudósok egyszer mintákat hozhatnak a Holdról a Földre. A 2148 kg tömegű, meghajtásért felelős modul, ami egyben adatátviteli közvetítő műholdként is biztosította a kommunikációt a földi irányítás és a leszállóegység között, most kéthetente megkerüli a Földet. Az ISRO nem árulta el, mit tervez a modullal, ha végleg kifogy az üzemanyagából. Az ISRO illetékesei szerint a modul november 22-én érte el a legközelebbi pontját a Földhöz, amely a csaknem 154 000 kilométeres magasságot jelentette (a Föld felszínéhez viszonyítva), ez azonban még mindig elég magas volt ahhoz, hogy biztonságosan távol legyen a többi műholdtól.

A Vikram leszállóegység (felül) és a modul (alul). Forrás: ISRO

A meghajtási modul akkor fejezte be fő feladatát, amikor a Vikrám leszállóegységet Hold körüli pályára állította, mielőtt az augusztusban történelmi leszállást hajtott volna végre a déli pólus közelében. A modul ezután valamivel magasabb Hold körüli pályára költözött a tudományos kísérletek céljából, melynek során tanulmányozta bolygónkat, hogy segítse a Földhöz hasonló exobolygók felkutatását. Egy Holdon töltött nap végére (nekünk körülbelül egy hónap) a modulnak 100 kilogramm üzemanyaga maradt az elsődleges műveletek után. Addigra a küldetés elsődleges céljai megvalósultak, ezért az ISRO úgy döntött, hogy visszahozza a Földre. Október elején a modult a Hold felszíne feletti 150 kilométeres magasságról valamivel több mint 5000 kilométeres magasságba emelték, az ISRO szerint a Földre való visszatéréshez szükséges lendület elérése érdekében, és négyszer megkerülte a Holdat, mielőtt hazatért volna.

Forrás: ISRO

A Csandraján-3 küldetés hatalmas mérföldkövet ért el, és az indiai tudósok értékes tudományos adatokat gyűjtöttek be, miután augusztusban a Vikrám leszállóegység landolt a Hold déli pólusánál, majd a rajta lévő Prágján rover legördült a síneken. A páros szeptember végén örökre elhallgatott, miután nem járt sikerrel a felébresztésük.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye