India visszahozta a Csandraján-3 Hold-misszió meghajtási modulját

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Hazatért az űrszonda, amely az indiai Vikrám leszállóegységet és a Prágján rovert a Holdra vitte.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) hétfőn egy meglepő bejelentésben közölte, hogy a Csandraján-3 küldetés meghajtásáért és manőverezésért felelős modulját kimozdította a Hold körüli pályájáról és magas Föld körüli pályára állította egy bónuszküldetés céljából. Az ISRO szerint az új kísérlet olyan technológiákat mutat be, amelyek segítségével az indiai tudósok egyszer mintákat hozhatnak a Holdról a Földre. A 2148 kg tömegű, meghajtásért felelős modul, ami egyben adatátviteli közvetítő műholdként is biztosította a kommunikációt a földi irányítás és a leszállóegység között, most kéthetente megkerüli a Földet. Az ISRO nem árulta el, mit tervez a modullal, ha végleg kifogy az üzemanyagából. Az ISRO illetékesei szerint a modul november 22-én érte el a legközelebbi pontját a Földhöz, amely a csaknem 154 000 kilométeres magasságot jelentette (a Föld felszínéhez viszonyítva), ez azonban még mindig elég magas volt ahhoz, hogy biztonságosan távol legyen a többi műholdtól.

A Vikram leszállóegység (felül) és a modul (alul). Forrás: ISRO

A meghajtási modul akkor fejezte be fő feladatát, amikor a Vikrám leszállóegységet Hold körüli pályára állította, mielőtt az augusztusban történelmi leszállást hajtott volna végre a déli pólus közelében. A modul ezután valamivel magasabb Hold körüli pályára költözött a tudományos kísérletek céljából, melynek során tanulmányozta bolygónkat, hogy segítse a Földhöz hasonló exobolygók felkutatását. Egy Holdon töltött nap végére (nekünk körülbelül egy hónap) a modulnak 100 kilogramm üzemanyaga maradt az elsődleges műveletek után. Addigra a küldetés elsődleges céljai megvalósultak, ezért az ISRO úgy döntött, hogy visszahozza a Földre. Október elején a modult a Hold felszíne feletti 150 kilométeres magasságról valamivel több mint 5000 kilométeres magasságba emelték, az ISRO szerint a Földre való visszatéréshez szükséges lendület elérése érdekében, és négyszer megkerülte a Holdat, mielőtt hazatért volna.

Forrás: ISRO

A Csandraján-3 küldetés hatalmas mérföldkövet ért el, és az indiai tudósok értékes tudományos adatokat gyűjtöttek be, miután augusztusban a Vikrám leszállóegység landolt a Hold déli pólusánál, majd a rajta lévő Prágján rover legördült a síneken. A páros szeptember végén örökre elhallgatott, miután nem járt sikerrel a felébresztésük.

Dark mode powered by Night Eye