Indiai közreműködéssel ért véget az első generációs OneWeb-konstelláció kiépítése

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Legutóbb a SpaceX Falcon-9 rakétája állított pályára műholdakat, most az ISRO GSLV Mk III hordozója tette meg ugyanezt.

Befejeződött az indiai-angol tulajdonú, műholdas Internet-elérést biztosító OneWeb vállalat konstellációjának első körös kiépítése. Ma hajnalban 5:30-kor útnak indult az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) GSLV Mk III hordozórakétája a Satish Dhawan Űrközpontból, rakterében azzal a 36 darab OneWeb műholddal, amiket a flotta utolsó tagjaiként terveztek pályára állítani. Az LVM3 (Launch Vehicle Mark-3) jelzésű járműnek ez volt a hatodik küldetése, melyből a másodikat hajtotta végre a OneWeb megbízásából a tavaly októberi első missziót követően. A feladat ezúttal is egy 1200 km-es közepes magasságú, 86,4° inklinációjú Föld körüli pálya elérése volt, ami a műholdak operatív keringési pályáját jelentette.
A rakéta déli irányban kezdte meg útját, a központi fő fokozat két darab hipergolikus hajtóanyagú L110 főhajtóműve mellett két C200-as szilárd hajtóanyagú segédrakéta (SRB) biztosította a kezdeti tolóerőt, hogy a GSLV leküzdhesse az összesen 5400 tonnás össztömegű hasznos terhével a Föld gravitációs erejét. Miután az SRB-k leváltak a fő fokozatról és ez utóbbi hajtóművei is leálltak, a kriogenikus, cseppfolyósított hidrogénnel és oxigénnel üzemelő C25 felső fokozat vette át a szerepet és gyorsította tovább a járművet.
Az ISRO másfél órával az indítás után erősítette meg hivatalosan is, hogy a 36 OneWeb műhold a kijelölt pályán levált, a küldetés teljes sikerrel zárult. A most felbocsátott egységek a már üzemelő 578 darab szatellithez csatlakoznak, 614-re növelve azok számát, ami egyúttal bőven bebiztosítja a vállalat által kijelölt 588 egységet, ami a minimális szolgáltatás biztosításához szükséges. A OneWeb összesen egyébként 648 műholdat tervez pályára állítani, az utolsóként indítandó csoport viszont csak tartalék szerepet tölt be majd.

A 36 OneWeb műhold felszerelve várakozik a GSLV Mk III szállítóplatformján. Fotó: ISRO

Hosszú és nehéz út vezetett idáig a kereskedelmi cég számára, hiszen a tavaly februárban eszkalálódott orosz-ukrán konfliktus miatt bevezetett intézkedések miatt a Roszkoszmosz nem vállalt több felbocsátást a Szojuzokkal, az ISRO-val már meglévő megállapodás pedig csak részben fedezte a hátralévő indításokat, így további megoldások után kellett nézni. Talán a legváratlanabb helyről érkezett a segítség: tavaly március 21-én bejelentették, hogy a SpaceX is végrehajt három felbocsátást, és a OneWeb #15, #16 és #17 jelű küldetések keretében 3×40 műholdat fognak pályára álltani. Ezeket 2022. december 8-a és 2023. március 9-e között teljesítette is a nagy konkurensként kikiáltott hawthorne-i magáncég, nagyban hozzájárulva a OneWeb céljainak eléréséhez. 

A ma reggeli OneWeb #18 jelű küldetés startja. Kép forrása: ISRO

Dark mode powered by Night Eye