Indiai közreműködéssel ért véget az első generációs OneWeb-konstelláció kiépítése

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Legutóbb a SpaceX Falcon-9 rakétája állított pályára műholdakat, most az ISRO GSLV Mk III hordozója tette meg ugyanezt.

Befejeződött az indiai-angol tulajdonú, műholdas Internet-elérést biztosító OneWeb vállalat konstellációjának első körös kiépítése. Ma hajnalban 5:30-kor útnak indult az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) GSLV Mk III hordozórakétája a Satish Dhawan Űrközpontból, rakterében azzal a 36 darab OneWeb műholddal, amiket a flotta utolsó tagjaiként terveztek pályára állítani. Az LVM3 (Launch Vehicle Mark-3) jelzésű járműnek ez volt a hatodik küldetése, melyből a másodikat hajtotta végre a OneWeb megbízásából a tavaly októberi első missziót követően. A feladat ezúttal is egy 1200 km-es közepes magasságú, 86,4° inklinációjú Föld körüli pálya elérése volt, ami a műholdak operatív keringési pályáját jelentette.
A rakéta déli irányban kezdte meg útját, a központi fő fokozat két darab hipergolikus hajtóanyagú L110 főhajtóműve mellett két C200-as szilárd hajtóanyagú segédrakéta (SRB) biztosította a kezdeti tolóerőt, hogy a GSLV leküzdhesse az összesen 5400 tonnás össztömegű hasznos terhével a Föld gravitációs erejét. Miután az SRB-k leváltak a fő fokozatról és ez utóbbi hajtóművei is leálltak, a kriogenikus, cseppfolyósított hidrogénnel és oxigénnel üzemelő C25 felső fokozat vette át a szerepet és gyorsította tovább a járművet.
Az ISRO másfél órával az indítás után erősítette meg hivatalosan is, hogy a 36 OneWeb műhold a kijelölt pályán levált, a küldetés teljes sikerrel zárult. A most felbocsátott egységek a már üzemelő 578 darab szatellithez csatlakoznak, 614-re növelve azok számát, ami egyúttal bőven bebiztosítja a vállalat által kijelölt 588 egységet, ami a minimális szolgáltatás biztosításához szükséges. A OneWeb összesen egyébként 648 műholdat tervez pályára állítani, az utolsóként indítandó csoport viszont csak tartalék szerepet tölt be majd.

A 36 OneWeb műhold felszerelve várakozik a GSLV Mk III szállítóplatformján. Fotó: ISRO

Hosszú és nehéz út vezetett idáig a kereskedelmi cég számára, hiszen a tavaly februárban eszkalálódott orosz-ukrán konfliktus miatt bevezetett intézkedések miatt a Roszkoszmosz nem vállalt több felbocsátást a Szojuzokkal, az ISRO-val már meglévő megállapodás pedig csak részben fedezte a hátralévő indításokat, így további megoldások után kellett nézni. Talán a legváratlanabb helyről érkezett a segítség: tavaly március 21-én bejelentették, hogy a SpaceX is végrehajt három felbocsátást, és a OneWeb #15, #16 és #17 jelű küldetések keretében 3×40 műholdat fognak pályára álltani. Ezeket 2022. december 8-a és 2023. március 9-e között teljesítette is a nagy konkurensként kikiáltott hawthorne-i magáncég, nagyban hozzájárulva a OneWeb céljainak eléréséhez. 

A ma reggeli OneWeb #18 jelű küldetés startja. Kép forrása: ISRO

Dark mode powered by Night Eye