Indiai küldetéssel kezdődött a 2024-es év

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

A 2023-as évet ugyan Kína zárta, a 2024-es esztendő nyitását viszont India vállalta magára, azaz az ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet). A küldetés magyar idő szerint 04:40-kor vette kezdetét, amikor is a viszonylag ritkán igénybe vett PSLV hordozó (Polar Satellite Launch Vehicle) DL változata elemelkedett a Satish Dhawan Űrközpont 1. számú indítóállásáról. A DL jelzésű verziónak 2 oldalsó segédrakétája van, emellett még a CA, QL és G/XL változatok repültek eddig (melyek 0, 4, 6 segédrakétával vannak felszerelve).
A rakéta orrkúpja az X-ray Polarimeter Satellite, rövidebb nevén az XPoSat obszervatóriumot rejtette, melynek fejlesztése az ISRO felelősségi körébe tartozott. A 480 kilogrammos űreszköz nem jelentett kihívást az eddig háromszor, ezzel együtt negyedszer feladatot teljesítő PSLV-DL számára, amely sikeresen alacsony Föld körüli pályára állította hasznos terhét, ahol az a tervek szerint öt évig fog működni.

A PSLV-DL hordozó már az indítóálláson várakozik a felbocsátásra. Fotó: ISRO


Az XPoSat

Az ISRO által üzemeltetett űreszköz két tudományos hasznos terhet is kapott a különböző röntgenforrások (pl.: fekete lyukak és neutroncsillagok) tanulmányozására; a POLIX (Polarimeter Instrument in X-rays), valamint az XSPECT (X-ray Spectroscopy and Timing) nevű műszereket. Előbbi a kozmikus források által kibocsátott röntgensugárzás polarizációját hivatott mérni (tartomány: 8-30 keV), utóbbi pedig spektroszkópiai információkat (tartomány: 0,8-15 keV) fog szolgáltatni, emellett pedig képes a fotonok számának mérésére adott frekvencián belül. A küldetés fő mozgatórugója, hogy a polarimetriás megfigyelések és a spektroszkópiai mérések együttesen elősegítsék a csillagászati emissziós folyamatok különböző elméleti modelljeinek pontosítását. Érdekesség, hogy India korábban soha nem indított még ilyen jellegű eszközt, világszerte is csak egyetlen ilyen üzemel, mégpedig a NASA által vezetett, és a 2021 év végén elstartolt IXPE misszió.
A POLIX 125 kg-os, és 65x65x60 cm-es, 80 W áramfogyasztással. Bár látómezeje mindössze 3×3°-os, ez lehetővé teszi, hogy egy adott röntgensugárzást kibocsátó objektumra fókuszáljon.

További tudományos hasznos terhek: RSEM (Radiation Shielding Experimental Module, WESAT (Women Engineered Satellite), BeliefSat-0, GITA (Green Impulse TrAnsmitter), LEAP-TD (Launching Expeditions for Aspiring Technologies – Technology Demonstrator), RUDRA 0.3 HPGP, ARKA-200, DEX (Dust Experiment), FCPS (Fuel cell Power System), Si based high energy cell.

Az XPoSat. Forrás. ISRO
Fotó: ISRO
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye