Indiai küldetéssel kezdődött a 2024-es év

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A 2023-as évet ugyan Kína zárta, a 2024-es esztendő nyitását viszont India vállalta magára, azaz az ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet). A küldetés magyar idő szerint 04:40-kor vette kezdetét, amikor is a viszonylag ritkán igénybe vett PSLV hordozó (Polar Satellite Launch Vehicle) DL változata elemelkedett a Satish Dhawan Űrközpont 1. számú indítóállásáról. A DL jelzésű verziónak 2 oldalsó segédrakétája van, emellett még a CA, QL és G/XL változatok repültek eddig (melyek 0, 4, 6 segédrakétával vannak felszerelve).
A rakéta orrkúpja az X-ray Polarimeter Satellite, rövidebb nevén az XPoSat obszervatóriumot rejtette, melynek fejlesztése az ISRO felelősségi körébe tartozott. A 480 kilogrammos űreszköz nem jelentett kihívást az eddig háromszor, ezzel együtt negyedszer feladatot teljesítő PSLV-DL számára, amely sikeresen alacsony Föld körüli pályára állította hasznos terhét, ahol az a tervek szerint öt évig fog működni.

A PSLV-DL hordozó már az indítóálláson várakozik a felbocsátásra. Fotó: ISRO


Az XPoSat

Az ISRO által üzemeltetett űreszköz két tudományos hasznos terhet is kapott a különböző röntgenforrások (pl.: fekete lyukak és neutroncsillagok) tanulmányozására; a POLIX (Polarimeter Instrument in X-rays), valamint az XSPECT (X-ray Spectroscopy and Timing) nevű műszereket. Előbbi a kozmikus források által kibocsátott röntgensugárzás polarizációját hivatott mérni (tartomány: 8-30 keV), utóbbi pedig spektroszkópiai információkat (tartomány: 0,8-15 keV) fog szolgáltatni, emellett pedig képes a fotonok számának mérésére adott frekvencián belül. A küldetés fő mozgatórugója, hogy a polarimetriás megfigyelések és a spektroszkópiai mérések együttesen elősegítsék a csillagászati emissziós folyamatok különböző elméleti modelljeinek pontosítását. Érdekesség, hogy India korábban soha nem indított még ilyen jellegű eszközt, világszerte is csak egyetlen ilyen üzemel, mégpedig a NASA által vezetett, és a 2021 év végén elstartolt IXPE misszió.
A POLIX 125 kg-os, és 65x65x60 cm-es, 80 W áramfogyasztással. Bár látómezeje mindössze 3×3°-os, ez lehetővé teszi, hogy egy adott röntgensugárzást kibocsátó objektumra fókuszáljon.

További tudományos hasznos terhek: RSEM (Radiation Shielding Experimental Module, WESAT (Women Engineered Satellite), BeliefSat-0, GITA (Green Impulse TrAnsmitter), LEAP-TD (Launching Expeditions for Aspiring Technologies – Technology Demonstrator), RUDRA 0.3 HPGP, ARKA-200, DEX (Dust Experiment), FCPS (Fuel cell Power System), Si based high energy cell.

Az XPoSat. Forrás. ISRO
Fotó: ISRO
Dark mode powered by Night Eye