Indiai rakétákkal pótolná ki a kiesett kapacitást az Arianespace

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A francia űripari óriás az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) kereskedelmi ágával kötött egy megállapodást, így a jövőben akár indiai rakéták is startolhatnak a Guyana Űrközpontból.

Ma jelentette be a francia Arianespace és az indiai NewSpace India Limited (NSIL, az ISRO kereskedelmi ága), hogy egyesítik erőiket a műholdas piacon, és közösen terveznek a jövőben geoszinkron és alacsonypályás műholdakat indítani. A lépés mind az európai, mind az indiai félnek nagyon előnyösnek bizonyulhat: az Arianespace sokéves késéssel küzd, ami az Ariane-6 programot illeti, és a Szojuzok kivonásával, valamint az Ariane-5 nyugdíjazásával Európa független indítási kapacitás nélkül maradt. India számára ez pedig egy tökéletes kapu a nyugati műholdas piac kiaknázására, amit korábban az Arianespace, manapság pedig a SpaceX ural.

Az Ariane-6 rakéta földi tesztelés során a Guyana Űrközpontban. Kép forrása: ESAAz Ariane-6 rakéta földi tesztelés során a Guyana Űrközpontban. Kép forrása: ESA

Bár konkrét tervek még nem születtek, elképzelhető, hogy a most üresen álló Szojuz-startállások a jövőben új életre kaphatnak az LVM-3 rakéták indításaival. Egy ilyen megállapodás alapján az Arianespace az LVM-3 hordozó indításait is kínálhatná az európai és más nyugati ügyfeleknek, akik az NSIL-nek fizetnék ki a start költségeit, és abból az összegből egy bizonyos százalékot visszanyerne az Arianespace. A nyilatkozatban nagy reményeket fűztek a projekthez, ugyanis a következő években nagy növekedésre számítanak, ami a felbocsátandó műholdak számát illeti.

Természetesen ez nem lesz ilyen egyszerű, hiszen teljesen át kell majd ehhez alakítani a meglévő startközpontokat, valamint az indiai félnek is fel kell pörgetnie az LVM-3 gyártását, hogy a hazai startok mellett a külföldi küldetésekre is jussanak járművek.

Egy LVM-3 rakéta (korábban GSLV Mk. III) indulása Sriharikotából. Kép forrása: ISROEgy LVM-3 rakéta (korábban GSLV Mk. III) indulása Sriharikotából. Kép forrása: ISRO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye