Indítások, indítások….

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Az elmúlt napokban a sok halasztás és start-tologatás ellenére két űrrakéta sikeresen elindult és véghez is vitte a küldetését, illetve egy hordozó majdnem elindult ma, de az időjárás közbeszóltaz utolsóról a holnap reggeli írásunkban beszélünk részletesebben.

Oroszország 🇷🇺 | Gonyec-M27, M28 és M29
Az Orosz Űrhaderő, az orosz hadsereg egyik ágazata (branch) irányításával három Gonyec és 18 egyéb CubeSatot állítottak pályára ma délután. A Szojuz-2.1b hordozórakéta magyar idő szerint 13:20-kor emelkedett el a 43. startállásról, a Pleszecki Űrközpontból – mintegy 800 kilométerre északra Moszkvától. Most utaztak Gonyec műholdak először Szojuz-2.1b rakétán (eddig a Rokot nevezetű hordozót használták), Fregat-M végfokozattal ellátva, aminek segítsévégel sikeresen a tervezett pályára állították a hármast. A mostani Gonyec műholdak a második generációs Gonyec-M rendszer tagjai. 1992 és 2001 között használt Sztrela-3 katonai műholdakról lettek mintázva – polgári célokra.

Kína 🇨🇳 | Huanjing 2A, 2B
Kína egy meglepetésstartot hajtott végre – két darab Huanjing földmegyfigyelő műholdat állított pályára a Tajjüan Űrközpontból egy Long March-4 (Hosszú Menetelés-4, vagy CZ-4) hordozóval. Semmilyen előzetes figyelmeztetést nem adott ki az ígyis zárt falak mögött tevékenykedő ország… A “Huanjing” magyarul környezetet jelent – a műholdak közepes-felbontású képek készítésére alkalmas optikai eszközökkel lettek felszerelve. A szatelitek még hiperspektrális és infravörös képalkotást és feldolgozást fognak végrehajtani, ezzel értékes információhoz jutnak – a vegetáció mértékét, vizek tisztaságát és akár az emberek által beépített terület mértékét és annak változásait is vizsgálni tudják.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye