Indítások, indítások….

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Az elmúlt napokban a sok halasztás és start-tologatás ellenére két űrrakéta sikeresen elindult és véghez is vitte a küldetését, illetve egy hordozó majdnem elindult ma, de az időjárás közbeszóltaz utolsóról a holnap reggeli írásunkban beszélünk részletesebben.

Oroszország 🇷🇺 | Gonyec-M27, M28 és M29
Az Orosz Űrhaderő, az orosz hadsereg egyik ágazata (branch) irányításával három Gonyec és 18 egyéb CubeSatot állítottak pályára ma délután. A Szojuz-2.1b hordozórakéta magyar idő szerint 13:20-kor emelkedett el a 43. startállásról, a Pleszecki Űrközpontból – mintegy 800 kilométerre északra Moszkvától. Most utaztak Gonyec műholdak először Szojuz-2.1b rakétán (eddig a Rokot nevezetű hordozót használták), Fregat-M végfokozattal ellátva, aminek segítsévégel sikeresen a tervezett pályára állították a hármast. A mostani Gonyec műholdak a második generációs Gonyec-M rendszer tagjai. 1992 és 2001 között használt Sztrela-3 katonai műholdakról lettek mintázva – polgári célokra.

Kína 🇨🇳 | Huanjing 2A, 2B
Kína egy meglepetésstartot hajtott végre – két darab Huanjing földmegyfigyelő műholdat állított pályára a Tajjüan Űrközpontból egy Long March-4 (Hosszú Menetelés-4, vagy CZ-4) hordozóval. Semmilyen előzetes figyelmeztetést nem adott ki az ígyis zárt falak mögött tevékenykedő ország… A “Huanjing” magyarul környezetet jelent – a műholdak közepes-felbontású képek készítésére alkalmas optikai eszközökkel lettek felszerelve. A szatelitek még hiperspektrális és infravörös képalkotást és feldolgozást fognak végrehajtani, ezzel értékes információhoz jutnak – a vegetáció mértékét, vizek tisztaságát és akár az emberek által beépített terület mértékét és annak változásait is vizsgálni tudják.

Dark mode powered by Night Eye