Indulhat a kilencedik költségmegosztó küldetés a SpaceX jóvoltából

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Legkorábban november 11-én kezdetét veszi a kilencedik költségmegosztó küldetés, azaz a Transporter-9. A misszió lebonyolítója ahogyan már megszokhattuk a SpaceX lesz, a kiválasztott hordozórakéta pedig a …… jelű booster. A Falcon-9 a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E startállásáról kezdi majd meg útját, ám hasznos terheinek össztömege ismeretlen. Ami azonban bizonyos, hogy az első fokozat ezúttal nem drónhajóra fog visszatérni, hanem az LZ-4 elnevezésű leszállási zónára kísérel meg landolni.

Ugyan az említett hasznos terhek össztömegéről nincs pontos információ, a megrendelőkről, valamint a kisebb-nagyobb műholdakról, kísérleti űreszközökről azonban ez nem mondható el, melyekről az alábbiakban olvashattok.

Mint ahogyan az várható egy ilyen küldetés során, előfordulnak nagyobb, illetve kevésbé ismert nevek a megbízók között. Előbbihez sorolhatjuk például a D-Orbit, az Exolaunch, a Momentus, és az Alba Orbital névre hallgató cégeket, így főleg az ő általuk indított űreszközökről szeretnénk bővebben beszámolni.

Momentus

Az amerikai székhelyű vállalat elsősorban műholdak pályák közötti szállítására alkalmas járműveket gyárt. Ide sorolhatjuk Vigoride nevű eszközüket, melyből kettő; a Vigoride-3 és a Vigoride-5 már repült korábbi Transporter misszió keretén belül.

A Vigoride 750 kg hasznos teherbírást kínál, a „rajta” utazó műholdak pedig energiaellátást, valamint kommunikációs képességet is nyernek általa. Mikrohullámú elektrotermikus hajtóművel rendelkezik, mely üzemanyagként vizet használ.

Integrált hasznos terhek: AMAN-1, Hello Test 1 & 2, JinjuSat-1, Picacho.

Vigoride. Forrás: Momentus

D-Orbit

Az olaszországi székhelyű vállalat szintén űrbéli szállítóeszközök fejlesztésére szakosodott. Érdekesség, hogy eddig minden korábbi Transporter küldetésen jelen volt ION űreszköze.

Az ION 160 kilogrammnyi, különböző formájú és méretű űreszközt is képes befogadni, így a MicroSat-ok és a CubeSat-ok különböző magasságú, illetve dőlésszögű pályákra állíthatók. Ezen a küldetésen SCV-013 sorozatszámú szállítóeszköz kapott helyet a Falcon-9 rakterében.

Integrált hasznos terhek: Apogeo, OSW Cazorla, Selfie stick, Stars of Calm.

Az ION. Forrás: D-Orbit

Exolaunch

A németországi vállalat eltérő szolgáltatásokat kínál a hasznos teher integrációjától kezdve a telepítésen át egészen a küldetésirányításig. Mindezek biztosítása érdekében különféle, saját fejlesztésű rendszert alkalmaznak, köztük a Reliant elnevezésű OTV-t. Utóbbit háromféle telepítési mechanikával látták el: CarboNIX (10 kg-tól egészen 250 kg-ig terjed a kapacitása, és elsősorban MicroSat-ok kezelésére alkalmas), EXOpod (0,25U-tól egészen a 16U méretű CubeSat-ok befogadására is képes), EXOport (többportos adapter).

Integrált hasznos terhek: Connecta T3.1 & T3.2, Barry-1, Djibouti-1A, Foxconn, GHGSat C9-C10-C11, ICEYE, Mango Two, NinjaSat, Observer-1A, Mission 2, Platero, ProtoMéthée-1, SNC, BRO-10 & 11, Veronika, SPIP.

CarboNIX. Forrás: Exolaunch
EXOpod. Forrás: Exolaunch
EXOport. Forrás: Exolaunch

Alpa Orbital

Az Alba Orbital egy skót startup vállalkozás, melynek fő profilja a PocketQube műholdak tervezése, gyártása, illetve telepítése. Az űreszközök mérete indokolttá teszi a klaszterekbe való csoportosításukat. A mostani küldetésen várhatóan az ún. Alba Cluster-7 fog repülni.

Integrált hasznos terhek: ROM-3, Space ANT-D.

Az Albapod PocketQube adagoló. Forrás: Alba Space

Egyéb hasznos terhek

SpaceVan, Mira SN 2, LEO Express-1, Pelican-1, SuperDove, GENMAT-1, OMNI-LER1, EPICHyper-3, RapidEO, ScopeSat, SpIRIT, Stork-7, Umbra 7 & 8, Xcraft, Ymir-1, Intuition-1.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye