Ingenuity: 1 év, 26 repülés

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

2021. április 19-én teljesítette az első repülését a Mars légkörében az Ingenuity, amely így az első motoros jármű lett, amely egy idegen bolygón sikeres felszállást, repülést (kezdetben csak lebegést) és leszállást hajtott végre. Pontosan egy évvel a történelmi pillanat után, 2022. április 19-én pedig már a 26. küldetését abszolválta a helikopter.

A Perseverance felvétele az Ingenuity helikopterről 2021. április 19-én, a történelmi első repülést követően. Kép forrása: NASA/JPL

Még a mérnökök sem sejthették, hogy az Ingenuity ennyire megbízható lesz, illetve azt sem, hogy ennyire hatékony segítséget jelent a Perseverance marsjáró számára. Eredetileg egy demonstrációs küldetésnek indult, annak bizonyítására, hogy a Mars légkörében lehetséges egy ilyen járművel történő repülés, manőverezés. Előzetesen maximum 5 repülést szerettek volna elérni vele, amelyből már az első is 95 %-os sikert jelentett volna, azonban a kutatók ezen elvárásait messze túlszárnyalta (szó szerint) a légi jármű, hiszen közel 6 km távolságot tett meg a légkörben.

A legutóbbi küldetésről a cikkünk megírásának pillanatában még nem állnak rendelkezésre további információk (például, hogy mennyi ideig tartott, mekkora távot tett meg a helikopter), az azonban sejthető, hogy ez a repülés már a Jezero-krátert egykor vízzel feltöltő ősi folyó deltatorkolatának felderítését előkészítő küldetés lehetett, hiszen immáron a Perseverance is megérkezett a torkolathoz, és megkezdte tudományos kampányának második felvonását.

Az Ingenuity 26. repülésén készült képekből összeállított gif, melyen a helikopter leszállása látható. Kép forrása: NASA/JPL

Dark mode powered by Night Eye