Ingenuity: 1 év, 26 repülés

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

2021. április 19-én teljesítette az első repülését a Mars légkörében az Ingenuity, amely így az első motoros jármű lett, amely egy idegen bolygón sikeres felszállást, repülést (kezdetben csak lebegést) és leszállást hajtott végre. Pontosan egy évvel a történelmi pillanat után, 2022. április 19-én pedig már a 26. küldetését abszolválta a helikopter.

A Perseverance felvétele az Ingenuity helikopterről 2021. április 19-én, a történelmi első repülést követően. Kép forrása: NASA/JPL

Még a mérnökök sem sejthették, hogy az Ingenuity ennyire megbízható lesz, illetve azt sem, hogy ennyire hatékony segítséget jelent a Perseverance marsjáró számára. Eredetileg egy demonstrációs küldetésnek indult, annak bizonyítására, hogy a Mars légkörében lehetséges egy ilyen járművel történő repülés, manőverezés. Előzetesen maximum 5 repülést szerettek volna elérni vele, amelyből már az első is 95 %-os sikert jelentett volna, azonban a kutatók ezen elvárásait messze túlszárnyalta (szó szerint) a légi jármű, hiszen közel 6 km távolságot tett meg a légkörben.

A legutóbbi küldetésről a cikkünk megírásának pillanatában még nem állnak rendelkezésre további információk (például, hogy mennyi ideig tartott, mekkora távot tett meg a helikopter), az azonban sejthető, hogy ez a repülés már a Jezero-krátert egykor vízzel feltöltő ősi folyó deltatorkolatának felderítését előkészítő küldetés lehetett, hiszen immáron a Perseverance is megérkezett a torkolathoz, és megkezdte tudományos kampányának második felvonását.

Az Ingenuity 26. repülésén készült képekből összeállított gif, melyen a helikopter leszállása látható. Kép forrása: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye