Ingenuity helikopter: Problémákkal ugyan, de túl a 6. repülésen

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Május 22-én, vagyis a Perseverance küldetésének 91. marsi napján (sol) sikeresen végrehajtotta az Ingenuity helikopter a hatodik repülését. A mostani küldetéssel kezdődően a helikopternek nemcsak a biztonságos manőverezés volt a feladata, hanem a Mars felszíni formáinak légkörből történő feltérképezése és vizsgálata is.

A repülésterv szerint az Ingenuity 10 méter magasra emelkedik fel, ezután délnyugati irányba halad kb. 150 métert 4 méter/másodperc sebességgel, majd délre fordul, és 15 méter után képeket készít (nyugati irányba), végül északkelet felé repül 50 métert és leszáll.

A 6. repülésen készült kép

A repülés első 150 métere probléma nélkül lezajlott, akkor azonban a helikopter elkezdett előre-hátra billegni (oszcillálni), amit a fedélzeti számítógép próbált ellensúlyozni. A probléma ellenére az Ingenuity biztonságos talajt ért, alig 5 méterre a kijelölt helytől. A NASA közleménye szerint a hibát az okozta, hogy a navigációs képek feldolgozása közben egy kép elveszett, ezután az algoritmus helytelen magassági és helyzeti adatok alapján próbálta javítani a helikopter aktuális helyzetét.

Két dolog is közrejátszott abban, hogy a helikopter túlélte a váratlan meghibásodást: a mérnökök úgy tervezték az eszközt, hogy egy ilyen esetekben is stabil maradjon, illetve a leszállásnál nem a navigációs képekre alapozzák a helikopter leszállását, így a mostani esetben is a helikopter belső navigációja segítette a leszállást.

Egyelőre nincsen arról hír, hogy mikor kerülhet sor a következő repülésre, de az Ingenuity ismét jól vizsgázott és tovább feszíti a saját határait.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye