Ingenuity helikopter: Problémákkal ugyan, de túl a 6. repülésen

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Május 22-én, vagyis a Perseverance küldetésének 91. marsi napján (sol) sikeresen végrehajtotta az Ingenuity helikopter a hatodik repülését. A mostani küldetéssel kezdődően a helikopternek nemcsak a biztonságos manőverezés volt a feladata, hanem a Mars felszíni formáinak légkörből történő feltérképezése és vizsgálata is.

A repülésterv szerint az Ingenuity 10 méter magasra emelkedik fel, ezután délnyugati irányba halad kb. 150 métert 4 méter/másodperc sebességgel, majd délre fordul, és 15 méter után képeket készít (nyugati irányba), végül északkelet felé repül 50 métert és leszáll.

A 6. repülésen készült kép

A repülés első 150 métere probléma nélkül lezajlott, akkor azonban a helikopter elkezdett előre-hátra billegni (oszcillálni), amit a fedélzeti számítógép próbált ellensúlyozni. A probléma ellenére az Ingenuity biztonságos talajt ért, alig 5 méterre a kijelölt helytől. A NASA közleménye szerint a hibát az okozta, hogy a navigációs képek feldolgozása közben egy kép elveszett, ezután az algoritmus helytelen magassági és helyzeti adatok alapján próbálta javítani a helikopter aktuális helyzetét.

Két dolog is közrejátszott abban, hogy a helikopter túlélte a váratlan meghibásodást: a mérnökök úgy tervezték az eszközt, hogy egy ilyen esetekben is stabil maradjon, illetve a leszállásnál nem a navigációs képekre alapozzák a helikopter leszállását, így a mostani esetben is a helikopter belső navigációja segítette a leszállást.

Egyelőre nincsen arról hír, hogy mikor kerülhet sor a következő repülésre, de az Ingenuity ismét jól vizsgázott és tovább feszíti a saját határait.

Dark mode powered by Night Eye