Ingenuity: Vissza a start mezőre

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Frissítés – 2021. november 9.

Végrehajtotta 15. repülését az Ingenuity. A repülés 128,8 másodpercig tartott, és minden rendben zajlott. A helikopter 10 képet készített a küldetés során.

A sikeres tesztrepülést követően folytatódik az Ingenuity küldetéssorozata, melynek keretében a mai napon szállhat fel ismét a jármű, immár 15. alkalommal. A helikopter célja ezúttal az a Wright Brothers Field lesz, ahonnét 14 küldetéssel ezelőtt először emelkedett a magasba a légi jármű. Természetesen ezt az utat nem egy repüléssel fogja megtenni, most csak a  Raised Ridges régióig tér vissza az Ingenuity, amelyet már a 10. misszió során feltérképezett. Összesen 4-7 repüléssel tervezik elérni a célállomást. Viszonyításként, 2021. év elején a helikopterrel még csak 5 demonstrációs küldetést terveztek!

A mostani repülés várhatóan 130 másodpercig fog tartani, ez idő alatt a jármű 406 métert tesz meg, 5 m/s sebességgel. A küldetés során ismét készülnek színes felvételek: egy a felszállás után délnyugati irányba nézve, majd a repülési vonal mentén kilenc, északnyugati irányba tekintve. A repülés névleges magassága várhatóan 12 méter lesz a talajszint felett. A „hazaút” során az Ingenuity csapata egy szoftverfrissítést is előkészít a helikopter számára, amely új navigációs képességeket tesz lehetővé, és jobban felkészíti az Ingenuity-t az előtte álló kihívásokra.

A 15. küldetés profilja. Forrás: NASA/JPL

De miért is tér vissza az Ingenuity a Wright Brothers Field elnevezésű területre, oda, ahonnét annak idején elindult? Erre a választ a Perseverance küldetésprofiljában kell keresni. A Marsjáró ugyanis hamarosan szintén északi irányba indul el a Séítah régió keleti peremén, hogy aztán majd először keleti irányba egy becsapódásos krátert megkerülve, majd nyugat felé haladva megérkezzen az egykori Jezero folyó ősi deltájához.

A Persevernace tervezett útvonala, amelyen az Ingenuity elkíséri majd a marsjárót. Forrás: NASA/JPL

Az Ingenuity 203 sol-t (marsi napot) vészelt túl eddig önállóan a vörös bolygó felszínén, ez idő alatt 2,88 km-t tett meg, összesen 24 perc 52 másodperecet repüléssel töltve.

Dark mode powered by Night Eye