Inspiration4 hírfolyam

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Frissítés – 09.21. 8:28

Az Inspiration4 tagjai megnézték a drónhajóval visszatért Falcon-9 rakétájuk első fokozatát. A SpaceX-es Benji Reed szerint amúgy a küldetés óta megsokasodtak a hasonló magánküldetések iránti érdeklődés, így várhatóan a jövőben több hasonló privát missziót láthatunk. A mai képpel pedig mi lezárjuk a hírfolyamot, ha esetleg érkezik valamilyen új információ, akkor külön posztban számolunk már be róla.

Fotó: Inspiration4

Frissítés – 09.20. 8:57

Megérkezett az első, jóminőségű kép a Crew Dragon Resilience belsejéből, ami egy csapatszelfi a kupolából. A SpaceX-től pedig a visszatérésről, illetve a kiszállásról érkeztek szuper felvételek.

Fotó: Inspiration4

Frissítés – 09.19. 9:02

Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy 50 millió dollárral ő is beszáll a St. Jude kórház számára gyűjtött adományba, így a teljes végösszeg 210 millió dollár lett, ami még 10 millióval több is az előzetesen 200 milliós tervnél! További információkat a visszatérésről ebben a cikkben találtok.

Az Inspiration4 tagjai már a visszaérkezés után

Frissítés – 09.18. 18:31

Magyar idő szerint 18:30-kor kelnek fel az űrhajósok az alvási periódus után, 20:16-kor pedig 15 percen keresztül üzemeltetik majd az űrhajó Draco hajtóműveit, ez az ún. „deorbit burn”, vagyis az orbitális pályáról visszahozó hajtóműgyújtás.

Frissítés – 09.18 17:45

Pár új kép a SpaceX-től, és a kupolában a kilátást élvező űrhajósokról. Ne feledjétek, a mai visszatérést is élőben közvetítjük, link alul, 23:45-kor kezdünk!

Frissítés – 09.18. 08:50

  • Tegnap este kb. 10 perces élő bejelentkezést adtak az I4 tagjai, ahol elmondták, hogy továbbra is minden elképesztő, nagyon jól érzik magukat, és a kupolából is megmutatták a kilátást, bár mivel épp Földárnyékban voltak, nem látszott az az elképesztő látvány, amit három napig átélnek. Több kísérletet is elvégeztek már, és Chris még ukulelén is játszott kicsit.

  • Megvan az űrhajó visszatérésének időpontja is: magyar idő szerint vasárnap éjjel 1:06-kor szállhatnak le az Atlanti-óceánon. A Crew Dragon Resilience 50 perccel a vízreszállás előtt kezdi meg az utolsó visszatérő hajtóművel történő manőverezést és fékezést, de addig is kb. 365 km-re csökkenti a keringési pálya magasságát.

Láthatóan jó a hangulat! Még a „zérogravitációs jelzőként” szolgáló plüss golden retriever kutya is látható a kép előterében.

A visszatérés élő közvetítése – az élő adás várhatóan éjfél körül kezdődik

Frissítés – 09.17. 08:40

Megérkeztek az első képek a személyzetről! A küldetés hivatalos Twitter-fiókján osztottak meg pár felvételt, és úgy tűnik, az űrhajósok nagyon élvezik a kilátást is a kupolából. Az I4 tagjai tegnap még Elon Muskkal, és a St. Jude kórház betegeivel is beszéltek.

Frissítés – 09.16 20:02

Bár fotókat még nem kaptunk az Inspiration4 személyzetéről, de a SpaceX az imént erősítette meg Twitteren, hogy egészségesek, jól érzik magukat, és már tudományos kísérleteket is végrehajtottak, illetve párszor étkeztek is. Az űrhajó helyzetét amúgy a SpaceX honlapján lehet követni, a Dragon jelenleg 585-590 km magas körpályán kering a Föld körül, ami rekordmagasság a Crew Dragon űrhajó történelmében.

Az I4 küldetés tagjai, és maga a küldetés hivatalos Twitter fiókja is rendkívül aktívak voltak a startig, azóta azonban nem posztoltak semmit – habár az űrhajón van wifi. Ez Eric Berger szakújságíró szerint (aki rendkívül jó SpaceX-es kapcsolatokkal rendelkezik) azért van, mert így döntöttek az űrhajósok, és a misszióra összpontosítanak, bár a családtagjaikkal tartják a kapcsolatot. A videókat pedig biztosan láthatjuk majd a Netflix dokumentumfilm-sorozatának záró részében, ami szeptember 30-án lesz majd elérhető. Azért mi még reménykedünk benne, hogy kapunk pár képet, vagy rövid videót, már nagyon kíváncsian várjuk.

Eredeti poszt

Ahogy mi is írtuk ma éjjel, elindult a világon az első, teljesen magánszemélyekből álló űrrepülése, az Inspiration4. Ebben a cikkben végigkövetjük a 3 napos küldetés legérdekesebb pillanatait, és folyamatosan frissítjük majd az új információkkal.

Korábbi cikkeink a témában:

A küldetés bejelentése

A küldetés hasznos terhei

A küldetés részletei, előzetes

Az Inspiration4 felkészülése képekben

Az Inspiration4 indítása

Az indítást mi is élőben közvetítettük, itt a maratoni adást tudjátok megnézni, alul pedig az élő adásból kivágott indítás izgalmas perceit élhetitek át újra.

Az indításról gyönyörű felvételek is készültek, alul láthatjátok őket.

Fotók: Inspiration4/John Kraus

További SpaceX-fotók

Dark mode powered by Night Eye