Intuitive Machines: Újabb kereskedelmi küldetés a Holdra

Kapcsolódó

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Az Intuitive Machines tegnap a harmadik küldetését jelentette be a Holdra, ami legkorábban 2024 első negyedévében indulhat egy Falcon-9 rakétával. A cég korábban már két kereskedelmi misszióra nyert el támogatást a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében. A CLPS célja, hogy magáncégeket támogassanak holdi leszállóegységek kifejlesztésére és küldetések végrehajtására. A leszállóegységeken aztán NASA és privát cégek helyezhetnek el hasznos terheket. Az Intuitive Machines a NOVA-C leszálló egységgel már két ilyen küldetést nyert el: 2022 első negyedévében az IM-1, a negyedik negyedévben pedig az IM-2 misszió indul majd a Holdra, mindkettő a SpaceX Falcon-9 rakétájával.

Az Intuitive Machines küldetései

A vállalat most a harmadik küldetést (IM-3) jelentette be 2024-re, és a közlemény nem említi a CLPS-programot, így a NOVA-C leszállóegységen elhelyezett hasznos terhek finanszírozzák a küldetést. A Hold felszínére 130 kg, Hold körüli pályára pedig 1000 kg rakományt tudnak szállítani a leszállóegységgel.

A CLPS-programban eddig 6 küldetést jelentettek be, amiket különböző cégek hajtanak végre az elkövetkező években: 2 Astrobotic, 2 Intuitive Machines, 1 Masten Space és 1 Firefly Aerospace missziónak lehetünk majd szemtanúi. A küldetéseket megtaláljátok a folyamatosan frissülő „Jövőbeli rakétaindítások” adatbázisunkban is.

A NOVA-C leszállóegység látványterve

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye