Intuitive Machines: Újabb kereskedelmi küldetés a Holdra

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Az Intuitive Machines tegnap a harmadik küldetését jelentette be a Holdra, ami legkorábban 2024 első negyedévében indulhat egy Falcon-9 rakétával. A cég korábban már két kereskedelmi misszióra nyert el támogatást a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében. A CLPS célja, hogy magáncégeket támogassanak holdi leszállóegységek kifejlesztésére és küldetések végrehajtására. A leszállóegységeken aztán NASA és privát cégek helyezhetnek el hasznos terheket. Az Intuitive Machines a NOVA-C leszálló egységgel már két ilyen küldetést nyert el: 2022 első negyedévében az IM-1, a negyedik negyedévben pedig az IM-2 misszió indul majd a Holdra, mindkettő a SpaceX Falcon-9 rakétájával.

Az Intuitive Machines küldetései

A vállalat most a harmadik küldetést (IM-3) jelentette be 2024-re, és a közlemény nem említi a CLPS-programot, így a NOVA-C leszállóegységen elhelyezett hasznos terhek finanszírozzák a küldetést. A Hold felszínére 130 kg, Hold körüli pályára pedig 1000 kg rakományt tudnak szállítani a leszállóegységgel.

A CLPS-programban eddig 6 küldetést jelentettek be, amiket különböző cégek hajtanak végre az elkövetkező években: 2 Astrobotic, 2 Intuitive Machines, 1 Masten Space és 1 Firefly Aerospace missziónak lehetünk majd szemtanúi. A küldetéseket megtaláljátok a folyamatosan frissülő „Jövőbeli rakétaindítások” adatbázisunkban is.

A NOVA-C leszállóegység látványterve

Dark mode powered by Night Eye