Intuitive Machines: Újabb kereskedelmi küldetés a Holdra

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Az Intuitive Machines tegnap a harmadik küldetését jelentette be a Holdra, ami legkorábban 2024 első negyedévében indulhat egy Falcon-9 rakétával. A cég korábban már két kereskedelmi misszióra nyert el támogatást a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében. A CLPS célja, hogy magáncégeket támogassanak holdi leszállóegységek kifejlesztésére és küldetések végrehajtására. A leszállóegységeken aztán NASA és privát cégek helyezhetnek el hasznos terheket. Az Intuitive Machines a NOVA-C leszálló egységgel már két ilyen küldetést nyert el: 2022 első negyedévében az IM-1, a negyedik negyedévben pedig az IM-2 misszió indul majd a Holdra, mindkettő a SpaceX Falcon-9 rakétájával.

Az Intuitive Machines küldetései

A vállalat most a harmadik küldetést (IM-3) jelentette be 2024-re, és a közlemény nem említi a CLPS-programot, így a NOVA-C leszállóegységen elhelyezett hasznos terhek finanszírozzák a küldetést. A Hold felszínére 130 kg, Hold körüli pályára pedig 1000 kg rakományt tudnak szállítani a leszállóegységgel.

A CLPS-programban eddig 6 küldetést jelentettek be, amiket különböző cégek hajtanak végre az elkövetkező években: 2 Astrobotic, 2 Intuitive Machines, 1 Masten Space és 1 Firefly Aerospace missziónak lehetünk majd szemtanúi. A küldetéseket megtaláljátok a folyamatosan frissülő „Jövőbeli rakétaindítások” adatbázisunkban is.

A NOVA-C leszállóegység látványterve

Dark mode powered by Night Eye